Ovako izgledaju savršen muškarac i savršena žena prema veštačkoj inteligenciji

Veštačka inteligencija generisala je slike savršenih žene i muškarca, a rezultati su poprilično zabrinjavajući. Al je koristio alate kojima je dobio uvid u podatke i fotografije milijarde ljudi na društvenim mrežama i na osnovu njih je stvorio ideal koji je zabrinuo mnoge.

Istraživanje je sprovela organizacija za podizanje svesti o poremećajima ishrane The Bulimia Project i oni su upozorili da su rezultati uglavnom nerealni u prikazima tipova tela, a na prvi je pogled jasno i zašto. Otkrića se neće svideti osobama koje nisu nabildane i s preplanulim tenom.

Za početak, slike muškaraca i žena pokazuju pristranost prema tamnijim tonovima kože. Žene su na slikama prikazane s plavom kosom i smeđim očima, s muškarci imaju smeđu kosu i oči. Ali boja kose možda je najmanji problem na ovim slikama.

Smeđi su i preplanuli

Istraživanje Bulimia Projecta otkrilo je da je AI-jeva kolekcija slika inspirisanih društvenim mrežama daleko više seksualizovana od većine slika koje se trenutno mogu pronaći na internetu. Što se tiče žena, na 37 posto slika imale su plavu kosu, a na 53 posto slika maslinastu kožu.

Slika idealnog muškog tela prikazivala je velike, mišićave bodibildere, s bicepsima za koje se čini da takođe imaju bicepse. 67 posto slika muškaraca uključivalo je smeđu kosu, dok je 63 posto slika prikazivalo preplanulu kožu.

Nakon što je pomoću veštačke inteligencije analizirao slike koje društvene mreže predstavljaju kao idealnog muškarca i ženu, Bulimia Project zatražio je od AI-ja da podeli svoju perspektivu na osnovu slika s interneta.

Za savršenog muškarca 2023. godine AI je pokazao slike muškaraca s bradom i uglavnom sa smeđim očima i kosom. Za savršenu ženu rezultati su bili slike žena sa smeđim očima, smeđom kosom i preplanulom kožom.

„Uzimajući u obzir da društvene mreže koriste algoritme koji se baziraju na tome koji sadržaj privlači pažnju, lako je pogoditi zašto su prikazi veštačke inteligencije ispali seksualizovani. Platforme promovišu nerealne oblike tela“, poručili su iz Bulimia Projecta, a prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.