U trendu

Ovako muževi upropaštavaju svoje žene: Vladeta Jerotić objasnio probleme balkanskih brakova

Poznati psihijatar nabrojao je najrasprostranjenije načine na koje muževi omalovaže i upropaste svoje partnerke.

U knjizi “Uzgredna razmišljanja” kroz temu pod nazivom “Kako žena i muž upropaste svoj brak” Vladeta Jerotić objašnjava razloge za krahove braka, koje je u praksi, kao bračni terapeut, najviše sretao.

Kako muž upropasti svoju ženu? Najrasprostranjeniji načini su ovi:

1. Uporno svesno ili nesvesno potcenjuje žene, to je naročito česta pojava u balkanskoj, srpskoj sredini. Za ovakve muževe, žena se ceni dok može da rađa, da se brine o deci i kući, dok potpuno služi mužu u svim njegovim zahtevima, dok je mentalno i fizički zdrava.

2. Muž koji je potekao iz oštećene sopstvene porodice, iz rastavljenog braka roditelja (da je jedan od roditelja bio alkoholičar, psihički promenjen na različite patološke načine i tako dalje) nesvesno prenosi sopstvenu doživljenu traumu iz detinjstva na svoj brak, i to ponašajući se slično bolesnom roditelju.

3. Muž zbog nerešene, a nesvesne Edipove situacije iz sopstvene porodice, prenosi sa majke patologiju odnosa na ženu, sveteći joj se. Ovo smo već pomenuli kao tip Don Žuana, on se nekada prema ženi ponaša pasivno ili ravnodušno da bi izbegao sukobe.

4. Svesne ili nesvesne homoseksualne sklonosti muža u braku, dovode do bržeg ili sporijeg udaljavanja partnera, pri čemu žena koja i dalje voli takvog muža ulazi u depresivna stanja koje zahtevaju lečenje. Deca rođena u takvom braku ne popravljaju bračni kontakt.

5. Kada je muž slabo potentan ili polno impotentan u braku, bilo da je takav u brak ušao ili je u braku postao.

6. Posle rođenja deteta muž postaje patološki ljubomoran i na ženu i na dete (naročito ako je muško dete) iako mu žena nije dala povoda da se tako ponaša.

7. Muž je na neurotičan ili psihotičan način ljubomoran u braku na ženu bez stvarnog razloga. On obično odbija predloženo lečenje, kinji ženu na razne načine, mučeći je fizički i psihički, dešava se da ovakva patološka ljubomora za krajnji ishod ima ubistvo žene.

8. Fenomen “zapletenih rogova” nastao na osnovu fotografije u jednom stranom časopisu na kojoj su prikazana dva jelena koje su se u međusobnoj borbi tako zapleli rogovima da su pali mrtvi, ne uspevši da se raspletu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.