Ovako nastaju „mamini sinovi“: Majke su jedini krivci, tvrdio je Karl Jung

 Ovo je najveća greška koju majke mogu napraviti u vaspitanju

Ako majka preterano štiti sina i ne dozvoljava mu da samostalno donosi odluke, postoji velika verovatnoća da će on odrasti u emotivno nezrelu osobu
Švajcarski psiholog i psihijatar Karl Jung, tokom svoje dugogodišnje karijere, posebno se bavio načinom na koji majke vaspitavaju svoje sinove. On je identifikovao prekomernu zaštitničku tendenciju majki kao jednu od ključnih grešaka u odgajanju.

Ovakvo ponašanje majki može dovesti do toga da njihovi sinovi kasnije u životu postanu izuzetno nesigurni, tražeći pomoć čak i za rešavanje najosnovnijih problema. Jung je opisao ovu grešku kao stvaranje „muškarca-deteta“, osobe koja živi u prošlosti i koja se trudi da izbegne surovu realnost koju ne može da razume.

Njegova majka ga kontinuirano podržava, ne shvatajući potrebu da se njen sin osamostali i postane sposoban da formira sopstvenu porodicu.
Jung je ovakvim muškarcima pripisao karakteristike kao što su emocionalna nezrelost, zavisnost od drugih, izbegavanje ozbiljnih životnih situacija i narcisoidnost. Ovi muškarci često imaju problema sa preuzimanjem odgovornosti i angažovanjem u značajnim životnim odlukama, što dodatno komplikuje njihovu sposobnost za razvoj zdravih, odraslih međuljudskih odnosa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.