Ove 3 osobine deca nasleđuju samo od očeva, jedna je odgovorna za pol deteta

Zanimljivo je razmišljati o tome šta su deca nasledila od mame, a šta od tate.

Mnogi od nas misle da je sve 50:50 kada se radi o genetici pri čemu svaki roditelj svom detetu daje jednaku količinu gena odnosno različitih osobina, ali genetika ne funkcioniše tako.

Genetičarka Dejna Breset sa Univerziteta „Fenix“ ističe da postoje 60 posto veće šanse da „aktivne“ osobine nasledite od oca jer priroda ima prirodnu sklonost da izrazi te gene.

Ona je izdvojila i tri osobine koje deca najčešće nasleđuju od oca, ali naglasila da ni to opet nije pravilo.

Visina

Fizički izgled većinom zavisi od tatinog gena i nije previše orijentisan na mamine gene.

Postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje visine, a iako ova karakteristika ima veze i s majčinim i s očevim genima, postoje dokazi koji ukazuju na to da geni tate ipak igraju veću ulogu u tome.

Zato dobro pogledajte tatu kako bi otkrili hoće li dete biti više ili manje kada poraste.

Pol deteta

Ako tata ikad bude razočaran što nema dečaka ili devojčicu, to je samo i jedino njegova zasluga – muškarci su odgovorni za pol deteta.

Naime, muškarci daju Y hromozome dečacima i X hromozome devojčicama. Naučnici ističu da će muški X hromozom i ženski X hromozom dati devojčicu, a muški Y hromozom i ženski X hromozom dati devojčicu.
Istraživači su otkrili da je odnos polova u porodici pratio očevu, a ne majčinu stranu. Na primer, ako je čovek imao više braće, veća je verovatnost da će njegova deca biti muška, a ako je imao više sestara, veća je verovatnost da će imati ćerke. Studija je pokazala da ovo ne važi za žene.

Problemi s mentalnim zdravljem

Stariji očevi mogu da prenesu mutirane gene svojoj deci koja potom dovode do mentalnih bolesti ili problema s mentalnim zdravljem (hiperaktivnost, bipolarni poremećaj…).

Deca koju su dobili roditelji stariji od 45 godina takođe mogu imati veće šanse za poteškoće u učenju ili depresivne tendencije.

Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da genetski uticaj na mentalne poremećaje mogu da budu slabiji nego što se ranije mislilo. Mentalni poremećaji imaju veze s genetikom, ali ona iznosi svega 10 do 20 posto u ukupnoj kombinaciji faktora, prenosi Miss7.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.