U trendu

Ove biljke mogu da zamene kafu, a zdravije su

Kafa nam je osnovni, jutarnji izvor energije i mnogi od nas dan započinju ovim ritualom. Međutim, sve su popularnije različite zamene za tradicionalnu kafu. Kako prenosi RTS, uglavnom se to odnosi na prirodne, biljne napitke.

“Biljke sa lepim imenima sugerišu lekovitost, lepo je početi dan sa čajem. Lepo je popiti čaj od miloduha, koprive, ali sa ruzmarinom i žalfijom treba biti oprezan zbog visokog pritiska. Preporučljiva je i nana. Te biljke sadrže esencijalne materije koje nas razbuđuju, a ne sadrže kofein”, rekao je narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Napominje da zeleni čaj sadrži kofein, ali je zdrav, pa ko želi da izbaci kafu može da pređe na ispijanje zelenog čaja ujutro. Zeleni čaj je lekovitiji od crnog. Može da se kombinuje sa đumbirom, jasminom, nanom. Pije se posle sedam do osam minuta stajanja.

Tu su još i cikorija, vodopija ili konjogriz u našoj tradicionalnoj medicini koriste kao zamena za kafu, odnosno, koren biljke. Poznati naziv za tu zamenu je “divka”. Takva zamena za kafu je bogata inulinom koji hrani pozitivne bakterije u crevima. Ipak, kako travar upozorava, ne treba da je uzimaju trudnice ili ljudi sa bolesnom žuči.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar