Ove greške nikako nemojte da pravite kad grmi, 5 ključnih saveta šta da radite tokom grmljavine

Znajte odmah da grom udara jako retko i da ne treba paničiti, ali predstrožnosti nije na odmet.

Kao prvo, morate da isključite sve tehničke uređaje iz struje, poput računara, televiziora ili fiksinih telefona (prekinite im vezu ili napajanje) Takođe, trudite se da ne budete u blizini utičnica.

Ako grom pogodi zgradu, elektricitet će verovatno prolaziti električnim instalacijama do zemlje. Zato je važno da ne telefonirate, da se klonite tekuće vode, mašina za pranje veša ili sudova, svih aparata koji su povezani na električne instalacije u zgradi.

Kada je u pitanju mobilni telefon, stručnjaci su podeljeni da li ga tokom grmljavine treba isključiti ili ne (videćete to i u nastavku teksta), ali veliki broj njih kaže da je veliki rizik držati aparat pored sebe. Zašto? Mobilni telefon je izvor elektromagnetnih talasa koji stvaraju put za atmosferski elektricitet. Dok grmi, opasan je svaki vod u kojem se nalazi metal.

Zapamtite i da kada oluja krene, nikako ne budete na otvorenom i ravnom prostoru na kojem ste najviša tačka. Uđite u najbliži kafić ili zgradu (nikako ne lezite na zemlju).

Imajte na umu, da grom može da udari i na udaljenosti od 15 kilometara od mesta padavina, ali i da određena opasnost traje i nakon što se nevreme stiša, pa ne treba odmah po prestanku uključiti sve aparate.

Dešava se neretko da nas oluja zadesi u vožnji. Stručnjaci kažu da ugašeni automobil nije rizično mesto.

Saveti plus: izbegavajte oborene ili oštećene stubove, bandere, dalekovode, trafo stanice i ostale objekte koji služe za prenos električne energije. Ne dodirujete kablove ili bilo koje metalne ili bakarne žice koje su nagorele, otkinute ili na bilo drugi način oštećene. Zatvorite prozore i vrata! Prekrijte uši kako biste zaštitli bubne opne.

Zašto je važno da isključite uređaje?

Udari groma i nestanak struje kvare uređaje, a nekada mogu i potpuno da ih unište. Treba znati da napon struje koji prolazi kroz kuću nije uvek isti, dešava se da skače i pada, a na te skokove u velikoj meri utiče i udar groma.

Pojašnjenja radi, u većini Evrope, pa i u našoj zemlji, standardni napon je 220 volti a udar groma može da oslobodi napon od čak nekoliko miliona volti, što znači da ukoliko grom udari negde u blizini vaše kuće, ili u samu kuću, ostaćete bez elektronskih uređaja koji ne mogu da izdrže toliki napon.

Jedini način da to sprečite je da, kada čujete najave nevremena, isključite sve aparate iz struje. Kao što smo napomenuli, ukoliko ostanete bez struje, nikako ne uključujete uređaje čim se ona vrati. Treba da sačekate makar nekoliko minuta da bi se napon stabilizovao

Šta kažu stručnjaci?

„Postoje dva načina da se zaštitite od grmljavine.

Prvi je da pratite vremensku prognozu i da u skladu sa tim planirate svoje obaveze i aktivnosti. Izbegavajte da se nađete na otvorenoj površini, bez skloništa.

Drugi način podrazumeva da kada se nađete napolju, a počne grmljavina, preduzmete određene korake“, rekao je ranije meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Nedeljko Todorović i dodao:

„Izolovane kuće mogu da budu oštećene fizički, na primer da grom polomi crep i slično, ali i da električni napon uništi električne uređaje ili izazove požar. U velikim gradovima grom može da pogodi trafostanicu i da izazove oštećenje u kućama i stanovima“.

Viši naučni saradnik sa Instituta za fiziku dr Marko Vojinović rekao je jednom prilikom: „Dve stvari su osnovne, prva je da procenimo koliko je grmljavina daleko. Ako je dovoljno blizu je skloniti se u zatvoren prostor, u auto, zgradu, kuću. Procenićete na osnovu razlike između vremena koje protekne otkad vidimo bljesak i kada čujemo zvuk grmljavine. Brojimo sekunde od bljeska, i ako prođe više od tri, četiri sekunde, onda je grmljavina daleko. Ako je proteklo manje, onda je blizu“.

Oborio je i jedan naširoko rasprostranjeni mit o grmljavini: „Čučanje je jedna urbana legenda, ne pravi neku razliku da li ste čučnuli ili i dalje stojite ili ležite. Svi metalni predmeti potencijalno privlače grom, da tako kažem, električno pražnjenje iz atmosfere i bilo kakav metalni predmet indukuje naelektrisanje suprotnog pola i time ga privlači. Tako da je pametno otarasiti se metalnih predmeta koje imamo kod sebe, a u to spada i mobilni telefon“, piše Blic Žena.

 Šta treba raditi kada zagrmi?

– sakrijte se u zatvorenu prostoriju sa metalnim oivičenjima, gromobranom i zatvorite vrata i prozore

– držite se dalje od utičnica

– siđite u udolinu ili kanal

– uđite u automobil

– kišobran sa metalnim vrhom posebno privlači grom, ali nećete biti mnogo zaštićeniji ako skupite ovu opremu.

Tokom nevremena i grmljavine treba da budete u prostoriji sa gromobranima, zatvorite vrata i prozore, skupite noge i budete dalje od utičnjice, uđete u automobil (ako ste napolju), čučnete ili legnete na otvorenom (ako nemate gde da se sakrijete), isključite sve kućne aparate.

(Lepa&Srećna)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.