U trendu

Ove namirnice treba izbegavati, rizik od dijabetesa se povećava za 66 odsto, upozorava endokrinolog

Tim specijalizovanih dijetetičara, endokrinologa i stručnjaka za nauku o hrani istražili su kako to mlečni proizvodi mogu biti povezani s razvojem dijabetesa, koji je često podstaknut lošom ishranom.

Kroz godine su pratili prehrambene navike 639 osoba kojima je dijagnostikovan predijabetes. Devet godina nakon početka studije su izmerili u koliko se slučajeva kod ovih pacijenta razvio dijabetes tip 2, a to je iznosilo oko 25 %.

Smanjen unos mlečnih proizvoda povezan s povećanim rizikom od dijabetesa

Autori studije kažu da kada se podaci uporede sa učesnicima koji su redovno uzimali mlečne proizvode, oni koji su ih unosili manje (za oko 50 %) imaju veći rizik od razvoja dijabetesa.

Čini se i da faktor masnoće ima posebne efekte.

Mlečni proizvodi s manjim udelom masnoće su povezani sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2

Naučnici su objavili kako je povećana konzumacija mlečnih proizvoda koji imaju manji udeo masnoće povezana sa smanjenim rizikom za razvojem dijabetesa tip 2, ako se uporedi s nivoom konzumacije koja se nije promenila s vremenom. Mleko i jogurt s malo masnoće, čini se, imaju najveći uticaj.

Posebno se to odnosi na ispitanike koji su povećali konzumaciju ovakvih namirnica, tu se rizik smanjuje za čak 43 %.

Povećan unos jogurta s malo masnoća i potpuno smanjen unos jogurta s puno masnoća su vodili do 27 % manjeg rizika od razvoja ove bolesti.

I sir povećava rizik

Naučnici su pratili i šta se događa kada se konzumira punomasni sir umesto mleka s malo masnoće – rizik se povećava za 66 odsto, a kada se jogurt s malo masnoća zameni ovakvim sirom, rizik je čak 47 odsto veći.

Moguć razlog za to, navode autori, jeste to što kada se unos mlečnih proizvoda s malo masnoća poveća, ona može biti zamena za konzumaciju puno nezdravijih namirnica, pa tako jedan jogurt u koji ste dodali voće, može biti zamena za sladoled.

Takođe ističu kako fermentacija u jogurtu može pozitivno uticati na način na koje telo prerađuje šećer, bez obzira na procenat masnoće u jogurtu. Istraživanja pokazuju da konzumacija bilo kakvog jogurta (procenat masnoća) je povezan sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar