Ove rečenice nijedna ćerka nikada ne bi trebalo da čuje od svojih roditelja, upozorava terapeutkinja

U današnjem svetu nije nimalo jednostavno odgajati dete, a naročito ćerke. Svet je pun zastarelih očekivanja za devojčice, od toga kako bi trebalo da se ponašaju pa sve do toga kako bi trebalo da izgledaju ili da se oblače. Da stvar bude samo još gora, mnogi roditelji često potpuno nesvesno koriste uobičajene fraze koje u većini slučajeva mogu napraviti više štete nego koristi, upozorava porodična terapeutkinja Laura Frojen.

Ona je izdvojila nekoliko fraza kojima se roditelji često koriste kako bi opravdali određena ponašanja i postupke, ali time samo prave dodatnu štetu jer ćerke uče da ne poštuju sopstvene granice ili se uvek ponašaju prema željama, odnosno očekivanjima drugih ljudi.

Evo o kojim se frazama radi:

– Ko se bije, taj se voli

– Budi dobra

– Dečaci će uvek biti/ostati dečaci

– Izgledaš (pre)mršavo

– Tako si lepa

Iako sve ove rečenice možda na prvu zvuče sasvim normalno, terapeutkinja objašnjava da postoje negativne posljedice svake od ovih fraza. Naime, one devojčice uče da je sasvim u redu tući ili maltretirati nekoga koga voliš, da uvek treba da budu poslušne i dobre, da bi trebalo da izgledaju na određeni način, uglavnom se misli na mršavost i da je izgled kod žena najvažniji, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.