U trendu

Ove reči nikada ne govorite svojim ćerkama: Istraživanja su pokazala iznenađujuće rezultate

Nije retkost da roditelji svojim devojčicama tepaju nazivajući ih princezama, lepoticama, „slatkicama“… Iako u tome naizgled nema ništa loše, možda bi trebalo da ove reči barem ponekad zamenite nekim drugim, a evo zašto.

Nova studija koja je bila sponzorisana od strane Lega, pokazala je da korišćenje „rodno određenog“ jezika sprečava devojčice da se slobodno izraze. Drugim rečima, stalno govorenje devojčicama da su slatke ili da su „slatkice“, lepotice, može loše da utiče na njihovu kreativnost, saopštili su naučnici, a preneo dailymail.co.uk.

Stvar je u tome da su devojčice manje inspirisane da budu kreativne ako ih roditelji hvale rečima poput „slatka“ i „prelepa“, nego kada im kažu da su „kul i hrabre“.

Istraživanje je pokazalo da su devojčice motivisanije da isprobavaju nove stvari ako ih odrasli ne kritikuju zbog grešaka, već im to predstavljaju kao prilike da nauče nešto novo.

Naučnici su ovom prilikom utvrdili da su sedam odsto veće šanse da se reči poput slatka, lepa, prelepa upućuju devojčicama nego dečacima. Nasuprot tome, dečacima se dvaput češće govori da su hrabri, kul, genijalni i inovativni.

Iako sve to deluje prilično bezazleno, naučnici tvrde da to može da utiče na želju dečaka i devojčica da isprobavaju i istražuju nove stvari.

Gotovo dve trećine ispitanih devojčica od pet do 12 godina je reklo da reči koje im se upućuju čine da budu zabrinute zbog grešaka koje će možda napraviti, te zato nemaju želju da probaju nešto novo. Više od polovine ispitane dece kaže da imaju utisak da će odrasli radije saslušati kreativne ideje dečaka nego devojčica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.