U trendu

Ove stvari ne bi trebalo da kupujte nakon 50. godine, tvrde finansijski stručnjaci

Svakodnevno trošenje novca tera nas da se zamislimo da li nam baš sve stvari koje kupujemo toliko potrebne? Dok smo u 20-im i 30-im nekako ne razmišljamo toliko filozofski o novcu, ali kako se približavamo penziji, shvatamo da ćemo para imati sve manje, pa u skladu s tim moramo prilagoditi i trošenje.

Ako imate preko 50 godina, evo o kojim stavkama morate dobro razmisliti pre nego otvorite novčanik, kažu finansijski stručnjaci.

Životno osiguranje

Životno osiguranje može pomoći u zaštiti vaše porodice od finansijskih poteškoća u slučaju vaše prerane smrti. Međutim, ako imate više od 50 godina, finansijski stručnjaci kažu da je najbolje pažljivo razmotriti da li su planovi koji se nude finansijski održivi ili ne, piše Best Life Online.

Mnogi od njih nisu vredni fiksnih troškova, upozoravaju.

Nepotrebna renoviranja

Nakon penzionisanja, uobičajeno je da provodite više vremena kod kuće nego tokom svojih radnih godina. Međutim, stručnjaci upozoravaju da se ne ulaže previše novca u nepotrebno ili čisto estetsko renoviranje doma.

Složena ili rizična ulaganja

Kako se približavate penzionisanju, vaš fokus bi trebalo da se pomeri na očuvanje kapitala koji ste već akumulirali, umesto da težite agresivnom rastu kroz visokorizična ulaganja koja bi mogla da ugroze vašu štednju za penziju.

Preporučuju se bezbednije investicije koje donose prihod kako bi se osigurala finansijska stabilnost i bezbrižnost tokom vaših zlatnih godina.

Troškovi odrasle dece

U nekom trenutku, vaša deca moraju da napuste gnezdo i da se finansijski izdržavaju.

Ako imate 50 godina i još uvek bacate novac na svoju odraslu decu, vreme je da ponovo razmislite o svojim finansijskim navikama.

Najnovija tehnologija

Troškovi stalnog sustizanja najnovijih tehnoloških uređaja mogu se brzo sabrati, zbog čega je, kako starite, mudro prestati da kupujete te impulsivne artikle i umesto toga se fokusirate na stvari koje su vam zaista potrebne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.