Ove stvari nikad ne kupujte polovne: Šokiraćete se kakve se grozote kriju u njima

Kupovina korišćene robe u mnogim zemljama je skoro pa deo kulture, najnormalnija stvar koju rade mnogi, bez obzira na ekonomski status. Organizuju se veliki, gradski buvljaci, manji privatni, a prodavnice s korišćenom robom nalaze se na svakom koraku.

Poslednjih godina ta se navika sve više uvlači i u naše društvo što ne čudi s obzirom na recesiju, ali second hand prodavnice sve su bolje organizovani i imaju sve bolju ponudu. Doduše, kod nas se uglavnom prodaje i kupuje korištena odeća dok butika s ostalim korištenim predmetima još uvek nedostaje.

Kako bilo, kupovati korišćeno je i poželjno i korisno, a svakako štedi novac, ali, neke je predmete ipak pametnije kupiti nove.

Zbog zdravlja, sigurnosti ili bilo čega drugog donosimo sedam stvari koje nije pametno kupovati polovne.

1. Krevet, kauči i slični komadi nameštaja

Bez obzira imate li običaj da korišćene stvari skupljate s puta, ostavljene kraj nekog kontejnera, ili odlazite u specijalizovane radnje, rizik s kupovinom dušeka, kauča i sličnih komada nameštaja je u – bubama. I nisu samo bube u pitanju, koje usput rečeno nije ni lako ni jeftino eliminisati, tu su i dlake i razne druge nevidljive gadosti.

Ako ste ipak strastveni ljubitelj antikvarnog nameštaja, birajte komade sa što manje tkanine.

2. Kolevke i dečji kreveti

Kupovanje korišćene dečje odeće, igračaka pa i namještaja je sasvim normalna stvar i štedi neverovatno mnogo novaca, jer se deca brzo zasite istih igračaka i brzo prerastu odeću. Međutim, između 2007. i 2011. povučeno je gotovo 10 miliona takvih proizvoda samo s američkog tržišta, jer nisu ispunjavali sve sigurnosne propise. Zbog toga, nemojte rizikovati bezbednost deteta i kupite novo i provereno.

3. Sedišta za automobile

Iako i ovo spada u one preterano skupe dečije predmete koje morate imati, ni auto sedište ne bi trebalo da kupujete korištene, a razlog je isti kao i kod krevetaca – bezbednost je na prvom mestu.

4. Kacige

Ista stvar važi i za kacige, na primer, one biciklističke. Možda na prvi pogled može delovati da je dobrom stanju, ali pri prethodnom je korišćenju moglo doći do oštećenja koje nije vidljivo, ali je ozbiljno.

5. Kupaći kostimi i donji veš

Obe ove vrste odevnih predmeta trebale bi da kupujete nove. Uprkos pranju nije preterano higijenski, jer nikad ne znate kolike se bakterije, telesne tečnosti i slične izlučevine mogu zadržati, a da vi ni ne znate, prenosi Žena.

6. Kozmetika

Da kozmetiku kupujete novu, to je takođe nešto što nalaže zdrav razum. Ne samo da biste se mogli zaraziti kojekakvim prenosivim kožnim bolestima, već je lako moguće da je toj kozmetici istekao rok trajanja i da verovatno više nije dobra za vašu kožu. Ako želite nešto jeftinije, pokušajte sami da napravite sopstvenu kozmetiku.

7. Gume

U redu, gume možda nisu kućni predmet, ali velik broj ljudi kupuje polovne gume. Nažalost, tako se dovode u opasnost, jer svaka guma ima rok trajanja pa je i sigurnost na putu smanjena. Ako ste se baš nameračili na stare, korištene gume, iskoristite ih za cveće, podloge ili nešto treće.

Kupovina korištene robe uvek je zapravo kocka i koliko god štedi novac, ipak treba biti oprezan, prenosi Haber.ba.