Ove stvari nikada ne kupujte onlajn: Samo ćete baciti novac

Kupovina putem svakako je praktična —ko ne voli kada može da kupi šta god poželi iz udobnosti svog kauča? Ali kada je reč o odeći i obući, klik “dodaj u korpu” nije uvek najbolja opcija. Zapravo, stručnjaci za kupovinu kažu da neke stvari uopšte ne bi trebalo da se kupuju onlajn.

Ako ste umorni od otvaranja paketa za paketom samo da biste ustanovili da vam ne pristaje baš kako treba, možda je vreme da krenete u prodavnicu i kupite ih lično, piše Bestllifeonline.

1. Patike za trčanje

Dok je neke vrste obuće u redu naručiti putem interneta, stručnjaci kažu da su patike za trčanje druga priča. Ako nosite pogrešnu veličinu ili par koji ne zadovoljava vaše individualne potrebe, vaša stopala će trpeti posledice.

“Oblik vaših stopala i način na koji dodiruju tlo tokom trčanja mogu diktirati vrstu patika koja vam je potrebna. Ako kupujete patike za trčanje online i samo se nadate najboljem, rizikujete neprijatno iskustvo trčanja ili čak bol i povredu”, rekla je Kejti Roberts, potrošačka analitičarka s DealNews.com.

“Kada lično kupujete patike za trčanje, možete isprobati različite opcije i videti šta je najbolje za trčanje. A neke specijalizovane prodavnice za trčanje čak će izvršiti personalizovanu probu”, dodaje Roberts.

2. Štikle

Štikle su najteža vrsta cipela za hodanje, stoga nema previše smisla kockati se s online kupovinom.

Bez obzira idete li na venčanje ili tražite novi par za sledeći izlazak, najbolje je da umesto toga odete u prodavnicu, kažu stručnjaci.

“Kupovina putem interneta može dovesti do odabira pogrešne veličine, što rezultira neprijatnošću i bolom. Kada kupujete putem interneta, ne možete ih isprobati i utvrditi odgovaraju li kako treba”, kaže Džon Smit, modni stilista iz Leather Skin Shopa.

3. Odela po meri

Kada kupujete odelo online, neke će vam prodavnice dopustiti da unesete sopstvene mere kako bi ono moglo da se prilagodi vašoj veličini. Ovo može biti primamljivo, ali Smit kaže da ćete se bolje osećati ako odete u pravi krojački salon ili specijalizovani butik gde vam stručnjaci i stilisti mogu pomoći.

“Odelo po mjeri zahteva tačne mere i treba da se napravi posebno i lično. Budući da odelo po meri ima nekoliko mogućnosti prilagođavanja, važno je isprobati odelo kako bi savršeno pristajalo. Takođe možete dobiti savet od iskusnih krojača ili modnih stručnjaka, nešto što ne možete da uradite kada kupujete online”, objašnjava.

4. Grudnjaci

“S toliko različitih stilova grudnjaka i načina na koji pristaju, vrlo je teško kupiti grudnjak online i zapravo biti njime zadovoljni. Čak i nakon što se izmerite kako biste pravilno pristajali, zaista ne znate kakav će vam biti osećaj na telu i zapravo bi moglo da vam bude neprijatno za nošenje”, kaže Ketrin Brok, spisateljica i urednica u The Budget Fashionista.

Čak i ako ste sigurni u svoju veličinu grudnjaka, Brok preporučuje odlazak u prodavnicu na profesionalno merenje.

“Način na koji grudnjak osećate može odrediti vaš stepen udobnosti tokom celog dana, zato je važno nabaviti onaj koji vam dobro pristaje. Mnogi grudnjaci takođe se prodaju online zbog prirode svoje funkcije, pa ako vam ne pristaje, uzalud ste potrošili tvoj novac”, kaže Brok.

5. Kupaći kostimi

Gledanje kupaćih kostima na internetu može biti zabavnije od stvarnog isprobavanja u prodavnici, ali ako želite nešto što će vam pristajati kao saliveno, najbolje je da ga ne naručite putem interneta.

“Kupaći kostimi jedan su od retkih artikala koje nikada ne bi trebalo kupovati online, zbog činjenice da se kroj kostima može značajno promeniti u zavisnosti od marke i stila, a retko će koji trgovci prihvatiti povraćaj”, kaže Raine Gui, osnivač i kreativni direktor u Model Chicu, a prenosi Poslovni dnevnik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.