U trendu

Ove stvari svakodnevno koristimo, a ne znamo da nam mogu ugroziti zdravlje

Kada je reč o štetnim materijama u našem domu, često pomislimo na neka sredstva za čišćenje sa hemikalijama. Međutim, neke od svakodnevnih stvari koje koristimo mogu nam naškoditi. U nastavku otkrivamo sve o stvarima koje radimo i koristimo u životu, a koje ugrožavaju naše zdravlje.

1. Od pirinča može da vam pozli: Pirinač može da sadrži opasne bakterije, kao što je B. cereus, koja se obično nalazi u zemljištu. Ove bakterije ne bi trebalo da predstavljaju problem sa sveže kuvanim pirinčem jer ne raste na visokim temperaturama, ali budite oprezni jer raste na nižim temperaturama.

2. Voda iz slavine može oštetiti vašu kožu: Postoje dve glavne stvari o vodi iz slavine koje mogu oštetiti vašu kožu. Prvo, trebalo bi da proverite pH nivo vaše vode, normalno vaše lice treba da bude oko 4,7, a pH vaše vode ne bi trebalo da bude iznad 5. Još jedna stvar koja može da ošteti vašu kožu su svi tvrdi minerali koje voda iz slavine može da sadrži. Visoke koncentracije minerala kao što su kalcijum, magnezijum i gvožđe mogu izazvati akne i suvoću.

3. Zreli krompir: Krompir je odličan izvor kalijuma i drugih esencijalnih hranljivih materija. Ali kada ga pojedete nakon što je nekoliko dana sedeo, morate biti veoma oprezni. Krompir sadrži prirodne toksine, kao što je solanin, koji se mogu brže razviti kada je izložen svetlosti. Ako ikada pojedete nezreo krompir, možda ćete osetiti bol u stomaku, povraćanje i groznicu, au nekim retkim slučajevima to može dovesti do paralize.

4. Nošenje uske odeće: Prema jednom dijetetičaru, nošenje uske odeće može pogoršati bilo koji gastrointestinalni poremećaj koji imate. „Uska odeća ima sposobnost da, kada je ’preuska‘, dodatno opterećuje stomak i creva. Druga stanja koja se mogu razviti zbog uske odeće su gljivične infekcije i uklješteni nervi. Lako možete da proverite da li vam je odeća preuska: ostavlja li tragove na telu ili se osećate neprijatno. Ako povremeno volite da nosite usku odeću, ne morate da brinete, samo dugo nošenje uske odeće može dovesti do zdravstvenih problema.

5. Kokice iz mikrotalasne pećnice: Pre nekoliko godina, kokice u mikrotalasnoj pećnici su sadržavale hemikaliju zvanu diacetil koja može oštetiti vaša pluća. Kasnije je odlučeno da se ova hemikalija eliminiše iz kokica.

6. Prethodno isečeno voće iz supermarketa: Kada je u pitanju kupovina prethodno rezanog voća, moramo biti oprezni jer nikada ne možemo biti sigurni da li su preduzeti odgovarajući sanitarni koraci kada ga je prodavnica sekla. Može postojati rizik od infekcije E. coli, salmonelom i drugim bakterijskim patogenima, iako je to retko. U Kanadi je sprovedena studija u kojoj je naučnik otkrio da je relativno bezbedno konzumirati prethodno narezano voće i povrće.

7. Posude za čuvanje hrane i buđ: Čak i najbolji od nas su ostavili ukusno jelo u frižideru i zaboravili na njega. Zatim se nekoliko dana kasnije na njemu pojavljuje buđ. Postoje različite vrste plesni. Neki od njih mogu izazvati alergijske reakcije, respiratorne probleme, au nekim slučajevima, ako proizvode toksične supstance, možete se razboleti. Ako u kuhinji naiđete na buđavu posudu od plastike, budite oprezni kada bacate sadržaj da slučajno ne udahnete njegove spore. Ovo može izazvati ozbiljne respiratorne bolesti. Kada perete sudove, morate i dezinfikovati zahvaćeno jelo.

8. Sapun: Kada ispustite komad sapuna na prljav pod, pod se ne čisti, ali sapun može pokupiti mikroorganizme, kao što su virusi i bakterije. Ono što morate da uradite, koliko god to čudno zvučalo, jeste da isperite i operete svoj komad sapuna kako bi se ovi mikroorganizmi ubili ili isprali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.