U trendu

Ove stvari ujutru radi većina ljudi, a samo nas dodatno umaraju

Neke stvari koje ujutru radite samo vam nepotrebno troše energiju, a da toga uopšte niste ni svesni, kaže dr. Karan Rajan. Između ostalog ističe da pritiskom dugmeta za odlaganje alarma započinjemo još jedan ciklus spavanja i da to svakako treba izbegavati.

Dr. Karan objavio je svoj video pod nazivom „Radite li ovo?“ na TikToku i u kratkom roku skupio više od 1.4 miliona pregleda.

Prvo spominje uobičajenu naviku – pritisak snooze dugmeta kada zazvoni alarm.

„Vaše telo tim potezom ulazi u novi ciklus spavanja. To uzrokuje oslobađanje hormona zaslužnih za osećanje pospanosti i čini nas umornijima. Kad na kraju ustanete, telo je puno hemikalija koje će vas držati umornima do četiri sata“, pojašnjava.

Greškom smatra i proveru telefona čim se probudite.

„Naš mozak se budi u postupnim fazama, a ako se razbuđujemo uz telefon, mozak direktno preskače nekoliko faza i prebrzo postaje oprezan, što nas drži na ivici čitav dan“, dodaje.

Treće što dr. Rajan spominje je ispijanje kafe.

„Kortizol je hormon stresa koji se proizvodi u našim telima, održava budnost i povećava šećer u krvi. Telo ga prirodno proizvodi između 8 i 9 sati ujutro. Kad popijemo kafu prebrzo nakon buđenja, stimulansi u kofeinu zapravo neće imati željeni efekat“, kaže i savetuje da pričekamo da nam prirodni nivo kortizola padne pa kasnije tokom dana popijemo kafu.

Međutim, imajte na umu da kafu ne bi trebalo piti 10 sati pre spavanja, na što je ovaj lekar ranije upozorio ljude koji se bore s nesanicom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.