U trendu

Ove su navike srećnih ljudi, praktikuju ih svaki dan!

Pet godina zaredom Finska je rangirana kao najsrećnija zemlja na svetu, prema Svetskom izveštaju o sreći.

Upravo zato finskog psihologa Franka Martelu, koji proučava osnove sreće, često pitaju šta tačno čini ljude u Finskoj toliko zadovoljnima svojim životom. Umesto da govori o tome šta rade, on je za CNBC popisao tri stvari koje stanovnici najsrećnije zemlje nikad ne rade.

Ne upoređuju se sa komšijama

Poznata finska poslovica kaže “ne upoređujte se i ne hvalite se svojom srećom”. Finci se toga drže, posebno kada su u pitanju materijalne stvari i otvoreno pokazivanje bogatstva.

Jednom sam naleteo na jednog od najbogatijih ljudi u Finskoj. Gurao je svog mališana u kolicima prema tramvajskoj stanici. Mogao je sebi da kupi skup auto ili unajmi vozača, ali odlučio se za javni prevoz. Tako izgleda uspeh u Finskoj”, kaže Martela.

Savet za sreću: Fokusirajte se na ono što vas čini srećnima, a ne na to da izgledate uspešno. Prvi korak do istinske sreće je postavljanje sopstvenih standarda umesto upoređivanja s drugima, piše Index.

Ne zanemaruju dobrobiti prirode

Prema istraživanju iz 2021., 87 posto Finaca smatra da je priroda važna jer im pruža duševni mir, energiju i opuštanje.

“U Finskoj zaposleni imaju pravo na četiri nedelje odmora. Mnogi to vreme koriste za odlazak na selo i boravak u prirodi. Pritom kažu da je i bolje ako u kućama u kojima borave nema struje ili vode. Ja živim pored Helsinki Central Parka, gde odlazim u redovne šetnje”, ističe Martela, a prenosi Index.hr.

Savet za sreću: Provođenje vremena u prirodi povećava našu vitalnost, dobrobit i daje nam osećaj ličnog rasta. Pronađite načine da dodate malo zelenila u svoj život čak i ako je to samo kupovina nekoliko biljaka za vaš dom.

Drže do poverenja u društvu

Istraživanja pokazuju da što su veće stope poverenja unutar zemlje, to su njeni građani srećniji. Eksperiment “izgubljeni novčanik” 2022. testirao je poštenje građana ispuštanjem 192 novčanika u 16 gradova širom sveta. U Helsinkiju je 11 od 12 novčanika vraćeno vlasniku.

“Finci veruju jedni drugima i cene iskrenost. Ako zaboravite laptop u biblioteci ili izgubite telefon u autobusu, možete biti sigurni da ćete ga dobiti nazad. Deca takođe često idu javnim autobusom kući iz škole i igraju se napolju bez nadzora”, tvrdi psiholog.

Savet za sreću: Razmislite o tome kako možete da doprinesete svojoj zajednici. Kako možete stvoriti više poverenja? Kako možete podržati politike koje se grade na tom poverenju? Mala dela kao što su otvaranje vrata nepoznatim ljudima ili ustupanje mesta u autobusu takođe prave razliku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar