U trendu

Ove trikove vam niko neće reći na pijaci: Znate li kako da sigurno izaberete slatku lubenicu

Postoji mnogo trikova pomoću kojih možete izabrati idealnu lubenicu. Ali, za ovaj trik kažu da provereno radi.

Jedna od najvećih dilema u ovim vrelim danima je koju lubenicu sa gomile izabrati i koja je najslađa. Ali, bez brige! Postoji nekoliko jednostavnih trikova koji umnogome mogu da vam olakšaju kupovinu.

Potrebno je samo da obratite pažnju na deo lubenice koji je često zanemaren. Izbegavajte lubenice koje imaju mekanu koru i birajte one koje su teške, a posebno obratite pažnju na boju oko peteljke.

Mesto gdje je lubenica bila povezana sa svojim lišćem dok je rasla može da vam kaže dosta toga o zrelosti lubenice i tome da li je ona spremna za jelo ili je zelena. Ovaj deo treba da bude blago žute boje, jer ukoliko je zelene boje onda lubenica nije dovoljno zrela i imaće pre ukus krastavca nego lubenice. Ukoliko je preterano žute boje, to može da bude znak da je lubenica prezrela pa je i ovakvu bolje zaobići.

Zato, uvek birajte onu lubenicu čija je peteljka najpribližnija boji putera.

Pored ovog donosimo još nekoliko trikova kako da izaberete najslađu lubenicu.

Mora biti pravilna

Izbegavajte lubenice koje izgledaju kvrgavo, udubljeno ili u globalu nepravilno. Birajte lubenicu bez mekih tačaka i oštećenja.

Proverite težinu

Zrela lubenica je mnogo teža od one koja još nije sazrela. Dodatna težina je odličan indikator da je lubenica puna vode, ali i ukusa. Uzmi za poređenje nekoliko lubenica iste veličine i kupi onu najtežu.

Kucnite o nju

Mnogo ljubitelja lubenica se kune u ovaj trik. Kucnite na koru lubenice i proučite zvuk – dubok, ali prazan zvuk znači da je lubenica spremna za jelo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.