Ovi gradovi u Evropi će vam platiti da se preselite tamo: Neki nude i 28.000 evra

Evropski gradovi sa malim brojem stanovnika nude velikodušne novčane podsticaje novim stanovnicima.

Mnoga ruralna područja suočavaju se sa starenjem stanovništva jer se mladi ljudi sele u gradove ili odlučuju da jednostavno nemaju decu. Da bi se borile protiv ovoga, neke lokalne samouprave ohrabruju strance da se nastanjuju, garantujući im isplatu u gotovini, prenosi B92.

Albinen, Švajcarska

Albinen u švajcarskim Alpima je dom za manje od 250 stanovnika. Da bi povećali broj stanovnika, mala opština nudi porodicama preko 50.000 evra da se presele.

Smešteno na padini planine u kantonu Vale, živopisno selo je udaljeno nešto više od sat vremena vožnje od poznatog skijališta Verbier.

Mlađi od 45 godina dobiće 25.300 evra za preseljenje, plus 10.120 evra po detetu.

Ova prilika je otvorena samo za državljane Švajcarske ili kvalifikovane strance koji žive u Švajcarskoj dovoljno dugo da dobiju dozvolu boravka C. Od kandidata se takođe traži da žive u kući vrednoj najmanje 202.310 evra i moraju se obavezati da će živeti u Albinenu 10 godina.

Rubija, Španija

Špansko selo Rubija u Galiciji plaćaće strancima do 150 evra mesečno da tamo žive. Prilika je namenjena porodicama, sa nadom da će povećati broj učenika u lokalnim školama.

Rubija se nalazi na severozapadu Španije, 2,5 sata vožnje istočno od Santjago de Kompostele.

Kalabrija, Italija

U Kalabriji, jugozapadnom regionu Italije, preseljenje u selo do 2.000 stanovnika ili manje će vam doneti do 28.000 evra.

Ova inicijativa je pokrenuta sa ciljem borbe protiv depopulacije.

Zainteresovani za prijavu moraju imati 40 godina ili manje i preseliti se u region u roku od 90 dana od prihvatanja prijave. Takođe moraju pokrenuti neki posao ili jednostavno moraju da pronađu nešto što će raditi.

Sardinija, Italija

Italijansko ostrvo Sardinija nudi ljudima 15.000 evra da se tamo presele.

Poznata po svojim peščanim plažama, plavom nebu i tirkiznoj vodi, mediteranska idila se suočava sa sve manjim brojem ruralnog stanovništva, jer se mladi meštani sele u inostranstvo radi posla.

Za borbu protiv ovog egzodusa, vlada je izdvojila 45 miliona evra kao podsticaj za preseljenje. Da biste imali pravo na podsticaj, moraćete da se preselite u opštinu na Sardiniji sa manje od 3.000 stanovnika.

Novac se takođe mora iskoristiti za kupovinu ili renoviranje kuće. Podsticaj ne može da pređe polovinu ukupne cene kuće ili renoviranja – što znači da će u nekim slučajevima suma od 15.000 evra biti smanjena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.