U trendu

Ovo je 1 greška koju Srbi često čine na pumpama, ali posledice mogu biti katastrofalne po auto!

Jeste li znali da mnogi Srbi čine istu grešku na pumpama, iako to može biti vrlo skupo za vaš auto?

Kada točimo gorivo, pridržavamo se osnovnih pravila bezbednosti poput gašenja motora, prestanka pušenja i izbegavanja mobilnih telefona. Međutim, često se desi da želimo napuniti rezervoar do vrha, pa čak i nakon što se protok goriva automatski zaustavi, pokušamo dodati još malo goriva. Ipak, ovakva praksa može biti opasna i skupa.

Sistem na pumpama projektovan je da prekine protok goriva kada je rezervoar pun, pa pokušaj dodavanja dodatnog goriva neće doprineti punjenju rezervoara. Umesto toga, višak goriva biva odbačen kroz odvodnu cev, što dovodi do nepotrebnog trošenja novca na gorivo koje ne završi u rezervoaru.

Ali to nije jedini problem. Višak goriva koji se rasprši po karoseriji može oštetiti lak vašeg automobila, dok gasovi koji se oslobađaju prilikom punjenja rezervoara mogu opteretiti filter sa aktivnim ugljem. Ovaj filter je od vitalnog značaja za uklanjanje isparenja goriva, a ako je oštećen, može doći do povećanih emisija i problema s regulacijom emisija, što u konačnici može uticati na rad vašeg vozila.

Stoga, sledeći put kada budete točili gorivo, budite pažljivi i izbegavajte dodatno punjenje nakon što se protok zaustavi. To je mala navika koja može imati velike posledice, kako finansijski, tako i u pogledu očuvanja vašeg vozila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.