U trendu

Ovo je 5 glavnih razloga za razvod braka, preljuba tek treći, nećete verovati koji je prvi i najčešći

Razvod bi trebalo da bude poslednja i najteža odluka koju će nezadovoljni supružnici doneti o svom braku, a postoje neki krivci koji najavljuju da će do okončanja braka ipak doći.

Ovo je 5 najčešćih razloga za razvod.

1. Nedovoljna predanost
Skoro tri četvrtine ispitanih, tačnije 73% parova, izjasnilo se da je za raspad njihovog braka glavni krivac bila nedovoljna predanost braku kao zajednici.

Veliki broj ispitanika, posebno onih sveže rastavljenih, priznalo je da im je danas žao što se nisu više potrudili oko partnera, odnosno braka.

2. Svađe
Više od polovine (56%) navelo je ovaj razlog za slom braka.Svađe koje dovode do razvoda najčešće se javljaju zbog nerazumevanja partnera, nepoštovanja ili jednostavno nefleksibilnosti da se uvaži suprotno mišljenje.

Nije samo reč o svakodnevnom prepucavanju oko dece, novca ili porodičnih nesuglasica, već i o ozbiljnim stvarima koje je talože godinama pa kad-tad moraju da isplivaju na površinu.

3. Prevara
Iako mnogi misle da bi ovo mogao da bude najvažniji razlog za razvod braka, preljuba se nalazi na trećem mestu, a nju je navelo 55 procenata parova.

Stručnjaci upozoravaju da afere, posebno one koje traju duže od jedne noći, najčešće počinju kao nevino prijateljstvo i druženje, odnosno emotivna prevara, koja veoma često završi kao fizička.

4. Prerani ulazak u brak
Čak 46 odsto parova priznalo je da su godine, odnosno nezrelost jedan od razloga raspada njihovog braka. I statistika pokazuje da više od polovine tinejdžerskih brakova raspadne tokom prvih 15 godina. Razlog je luda, mladalačka zaljubljenost koja sa pojavom prvih problema i životnih prepreka prerasta u nezadovoljstvo i ogorčenost.

5. Nejednakost supružnika
44 procenata razvedenih ispitanika otkrilo je da je glavni razlog raspada braka bila nejednakost u bračnoj zajednici, a većinom su to priznale žene.

Nejednaka podela porodičnih obaveza i odgovornosti uz nepoštovanje tuđih želja i potreba nakon izvesnog vremena dovode do ogorčenosti i nezadovoljstva, prenosi Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar