U trendu

Ovo je glavni razlog zašto se razmišlja o ukidanju zimskog i letnjeg računanja vremena

Još prošle godine razgovaralo se o ukidanju pomeranju sata, a trenutno stoji odluka da do ove godine sve članice EU moraju odlučiti žele li da zadrže letnje ili zimsko računanje vremena. Kako trenutno stoji situacija, ovu zimu ćemo opet pomeriti sat, ali moguće je da će se i to promeniti.

Iako je menjanje vremena osmišljeno zbog uštede energije, očigledno ima više mana nego prednosti, piše klik.hr

Pomeranje sata je svakoj državi oduvek bilo na izbor – ne postoji nikakav zakon koji govori da se sat mora pomerati dva puta godišnje. Trenutno većina evropskih zemalja i skoro cela Severna Amerika pomeraju sat krajem marta i oktobra, dok se ostatak sveta odrekao pomeranja sata ili čak nikad nisu ni imali tu praksu.

Zašto uopšte pomeramo sat?

Prva osoba koja je predložila menjanje vremena bio je Bendžamin Frenklin 1784. jer ga je frustrirao gubitak dnevnog vremena leti. Njegova ideja u tom trenutku nije zaživela, tek su je početkom 20. veka prihvatili Nemci. U tom periodu, energija koja je bila ušteđena pomeranjem sata nije bila mala stvar – ni ekološki, a ni finansijski.

Zašto ukidamo pomeranje sata ako štedi energiju?

Pomeranje sata ukida se primarno iz zdravstvenih razloga; u više istraživanja se navodi da pomeranje sata podstiče stres, nesanicu i bolesti srca. Jedno istraživanje nam govori da čak i broj saobraćajnih nesreća u SAD-u poraste za 6% tokom nedelju dana nakon prolećnog pomeranja sata. Takođe, pomeranje sata je u prošlosti značilo mnogo više što se uštede energije tiče. Sat vremena neće značajno uticati na potrošnju kao što je možda nekad uz zastarele i skuplje izvore energije.

Da li je tačno letnje ili zimsko računanje vremena?

U principu je zimsko vreme pravilo – tokom zimskog računanja vremena je sunce najviše na nebu u podne. Opšte je prihvaćeno da je zimsko vreme tačno, iako se zdravstveni problemi pri pometanju vremena češće pojavljuju pri promeni na zimsko računanje vremena. Ne bi bilo iznenađujuće da se Srbija odluči na letnje računanje vremena, a u tom slučaju najveći problem ljudima biće ustajanje zimi po mraku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.