Ovo je ključ dobrog odnosa sa svekrvom

Čast izuzecima ali dobar odnos snaje – svekrve je ređi od susreta sa vanzemaljcem.

Da li je problem u stereotipu koji se u toj meri uvukao pod kožu društvu u kom živimo, da dobar odnos ova dva zavađena sveta ne možemo da vidimo ni kad nam je ispred nosa? Verovatno je tako. Sugestija je oduvek bila najjače oruđe. Svekrve su vekovima unazad bile predstavljane kao „stari namćori“, dosadni, zajedljivi i uvek spremni na razne spletke. S druge strane snaje su te koje „ništa ne znaju“ i koje pokušavaju da „otmu“ njihovo „dete“. Toliko navodnika da vas glava zaboli.

Istina je daleko od toga. Dobar odnos sa ljudima uopšte, pa između ostalih i sa svekrvom moguće je izgraditi samo uz obostrani trud. Ponekad je potrebno da neko prvi spusti lopu, skuva kafu i predloži razgovor, ali je češće slučaj da obe strane imaju istu misiju a to je – usklađivanje odnosa.

Ni jednoj strani nije lako zapravo. Svekrva je ta čije se „delo“, njen sin mezimac sada – ocenjuje. Koliko god godina da ima, sve što zna, njegova nova mlada smatraće da ga je njegova majka naučila. To se naravno u najvećoj meri odnosi na stvari koje ne zna. A uvek ih ima, priznaćete. S druge strane tu je snaja, mlada, neiskusna, koja treba da „zameni“ tako važnu osobu u životu jednog muškarca. Problem je samo u načinu posmatranja stvari. Niko tu nikog ne treba da ocenjuje, ispituje niti zamenjuje.

Odnos kakav će među mladim supružnicima biti u velikoj meri proizilazi iz odnosa kakav je isti imao sa svojom majkom. Ako pretpostavimo da je u pitanju bio skladan odnos, njoj sigurno neće biti pravo ako se on prema svojoj supruzi ne ponaša onako kako ga je ona vaspitala. S druge strane nova mlada treba da ima na umu da osoba sa kojom je stupila u brak potiče upravo od te osobe sa kojom je u neskladnim odnosima. Niko vam zapravo ne traži da svim srcem volite svoju svekrvu ali ključ dobrih odnosa je u međusobnom poštovanju.

Pre svega radi se o poštovanju privatnosti. Bilo da živite u zajednici ili daleko jedni od drugih, od samog starta morate da se pobrinete (vi, kao nova mlada) da se niko ne meša u vašu privatnost. Vaše lične odluke, vezane za vas i vašeg partnera ne trebaju njenu naklonost. Naravno, ukoliko težite ka skladnom odnosu od nje uvek možete potražiti savet, što će joj pokazati da s vaše strane postoji interesovanje za njeno mišljenje.

U osnovi psiholozi tvrde da je najveći problem koji izazva rivalstvo između snaje i svekrve zapravo prevlast nad sinovljevom odnosno muževljevom ljubavlju. Kako biste ovo izbegli pokušajte da ne dovodite sebe u situaciju, niti svog muža da staje na vašu ili majčinu stranu.

Netrpeljivost i problemi, ako ih ima neće nestati sami od sebe. Ali što manje pridajete značaj nevažnim stvarima, to će oni izgubiti na značaju. Ako vaša svekrva taktički započinje svađu, uzdignite se iznad toga i predložite da popijete kafu i pogledate neku zanimljivu emisiju zajedno. Žene su te koje teško podnose konkurenciju i boriće se za svoju poziciju svim raspoloživim sredstvima.

Kako biste se izborili za svoja prava morate pokazati vašoj svekrvi da je vi ničim ne ugrožavate, da niste tu da biste joj oteli sina, i naveli ga da nju manje voli. Svojom tolerantnošću i susretljivošću, verujte nam na reč u stanju ćete biti da otopite i najveću santu leda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.