U trendu

Ovo je najpoželjnije zanimanje današnjice: Trećina mladih veruje da će se tako obogatiti

Koje je to najpoželjnije zanimanje današnjice? Sudeći po jednoj od nedavnih studija, bez sumnje influenser.

Istraživanje je u julu ove godine sproveo HigherVisibility, a u njega su uključili 1.000 učesnika iz cele Amerike, starih između 16 i 25 godina.

Kad je reč o zapadnoj Americi, broj onih koji žele da budu influenseri još je veći, čak 40 posto ispitanika otkrilo je da žele da postanu nove Čarli D‘Amelio i Adison Re. Ti mladi ljudi nadaju se da će zarađivati ogroman novac kroz stvaranje sadržaja i sponzorstva.

Na srednjem zapadu broj onih koji žele postati influenseri pada na 33 posto, dok ih na jugu zemlje 36 posto mašta o tome. Na severoistoku zemlje njih 39 posto radije bi se bavilo poziranjem na društvenim mrežama umesto konvencionalnim poslom.

Čak 16 posto ispitanika bilo bi spremno da plati ako je to ono što je potrebno da postanu influenseri. Možda iznenađujuće, muškarci više od žena žele da postanu influenseri. Autori studije otkrili su i da je razlika između pojmova „slavna osoba“ i „influenser“ skoro pa nestala.

„Može se reći da je tokom godina linija između influensera i poznatih osoba skoro nestala. Budući da kultura influensera prožima današnje mlađe generacije, ne može se očekivati da će se ta linija razgraničenja pojaviti uskoro“, zaključili su autori studije.

Ekonomista s platforme Gusto Luke Perdju rekao je za Bloomberg da je kod generacije Z i milenijalaca došlo do promene na listi najpoželjnijih poslova.

„Posebno kod mlađih zaposlenih vidimo taj trend da se, na skučenom tržištu rada i s platama koje ne drže korak s inflacijom, prebacuju prema samozapošljavanju gde sami mogu da odrede svoju kompenzaciju. Nema puno konvencionalnih radnih mesta na kojima možete postići stvari koje su se pre mogle lakše postići“, rekao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.