U trendu

Ovo je najsigurniji način vađenja krpelja iz kože

Dolaskom toplijeg vremena sve više vremena provodimo na otvorenom prostoru, u šumama, na livadama i na drugim travnatim površinama.

Boravak u prirodi odličan je način da se rekreiramo i opustimo od svakodnevnog stresa, ali on krije i zamke koje mogu biti loše za zdravlje.

U proleće i rano leto posebno treba pripaziti na krpelje. Ti paraziti vole vlažna mesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. Uz to treba imati na umu da se krpelj može i do šest sati šetati po telu pre nego što nađe mesto na kojem će se ugnezditi.

Krpelji su štetočine koji pripadaju grupi zglavkara iz reda Acarina, najbrojniji su u proleće i rano ljeto, a mogu se pronaći i u ranu jesen. Ako se ne uklone iz kože pojedinca na vreme, mogu izazvati ozbiljne bolesti, poput upale mozga ili Lyme borelioze. Evo kako se možete zaštititi od negativnih posledica.

Samopregled je najvažniji

Pre odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijalizovanim sredstvima protiv krpelja, a nakon boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje i detaljni pregled kose i kože celoga tela.

Posebnu pažnju posvetite mestima koja zadržavaju vlagu, poput pazuha, prepona, kože stomaka i iza uha.

Pronađete li tu štetočinu na svojoj koži ili koži svoje dece, nemojte paničiti. Lekar opšte prakse Jelena Sironić Hreljanović za Zadovoljnu.hr objasnila je postupak za bezbedno uklanjanje krpelja.

Dva jednostavna koraka za uklanjanje krpelja

* Uzmite pincetu za vađenje krpelja pa njome posegnite što dublje uz ivicu kože da ga uhvatite za ”glavu”. Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u apotekama se može naći specijalna pinceta za njihovo uklanjanje s kože, koja je jednostavnija za upotrebu.

* Okrećite pincetu u suprotnom smeru od kretanja kazaljki na satu dok ne uklonite celog krpelja.

Dezinfikujte mesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalepite flaster pa pratite hoćete li primetiti neke promjene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite lekaru opšte prakse, ističe dr. Sironić Hreljanović.

Dr. Ivan Puljiz iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” napominje da pincetu treba dezinfikovati antiseptikom i laganim povlačenjima izvući krpelja iz kože. Budite strpljivi jer celo postupak može trajati i do 10 minuta.

Ako pak zaostane delić krpelja, u većini slučajeva on će sam izaći. U slučaju izuzetni retkih lokalnih infekcija na mestu uboda ili pojave ranih simptoma lajmske bolesti, pomoć prvenstveno treba potražiti kod lekara opšte prakse, koji će odlučiti o potrebi daljeg upućivanja na pregled specijalistu infektologu, istakao je dr. Puljiz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar