U trendu

Ovo je najsrećnija zemlja na svetu, pogledajte gde se na listi nalazi Srbija

Svake godine u poslednjoj deceniji Svetski izveštaj o sreći objavljuje rezultate istraživanja o kvalitetu života u više od 150 zemalja širom sveta. Sve to kako bi pronašli najsrećniju zemlju na svetu!

Poslednje četiri godine na prvom mestu nalazila se Finska, a ove je godine ta nordijska zemlja ponovo dospela na prvo mesto i ušla u petu godinu – najsrećnije zemlje na svetu.

Ipak, istraživanja su rađena pre rata u Ukrajini i tektonskih poremećaja u geopolitičkoj situaciji i globalnoj sigurnosti pa se situacija sigurno znatno promenila samo u poslednjih nekoliko nedelja.

Ovo se istraživanje baziralo na nekoliko faktora. Darežljivost, saosećanje, socijalna podrška i sloboda izbora kao i visok nivo očekivanoga životnog veka neki su od onih koje je istraživanje uzimalo u obzir kako bi se odredilo redno mesto država. Najviše moguće osvojenih bodova je 10, a Finska je uverljivo osvojila najviše, 7,821 bod, dok se na drugom mestu nalazi Danska sa 7,636, a na trećem Island sa 7,667 bodova.

Dakle, zaključak je da je na severu – najbolje. Čim južnije, izgleda, tim tužnije. Doduše, relativan je to pojam, jer život je nepredvidiv i stalno se menja. Verovatno pod uticajem socijalnih i geopolitičkih faktora, na samom se dnu liste i dalje nalaze zemlje Bliskog istoka, a iznad njih nekolicina je afričkih država. Najveći su gubitak kroz poslednje istraživanje i pad u poretku tako doživeli Liban, Venecuela i Avganistan. A kad je pak reč o Balkanu, rezultati su takođe nešto drugačiji nego prethodnih godina.

Sreća stanovnika Srbije porasla je u odnosu na prethodne godine. Srbi se nalaze na 43. mestu liste, sa 6,178 bodova, a Srbija je, zajedno sa Bugarskom i Rumunijom, napravila najveći napredak na listi. Hrvatska se nalazi na 47. mestu, sa 6,125 bodova. Bosna i Hercegovina je na 67. mestu s 5,768 bodova. Najsrećnija zemlja u regiji je Slovenija koja se nalazi na 22. mestu s ostvarenih 6,630 bodova.

Među prvih 10, nakon Finske, Danske i Islanda, nalaze se još i Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael i Novi Zeland, nakon čega je na 11. mestu Austrija, dok je Nemačka na 14. mestu liste.

Istraživanje je sprovedeno i tekom 2021. godine pa ga je obeležila i pandemija COVID-a, a na osnovu toga Finska je izgleda i prednjačila. „Tokom 2021. širom sveta smo primetili značajan porast osećaja saosjećanja koje nadgleda Gallup World Poll“, rekao je Džon Halivel, jedan od urednika istraživanja. „Pomaganje strancima, volontiranje i donacije su porasle širom sveta, i to skoro 25 posto u odnosu na vreme pre pandemije“, dodao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)