Ovo je najveća greška roditelja, a svi je prave: Zbog nje deca celog života pate

Svi roditelji za svoje dete žele samo najbolje, ali moraju da shvate da to nije ono što oni misle, već što njihovi naslednici žele.

Već kada postanu svesna okoline, deca zapažaju razne stvari, posebno što živimo u konkurentskom društvu. Neretko se desi da sami porede svoj izgled ili status porodice, ocene u školi i sl. A tu stupaju na scenu roditelji koji misle da će time što svoje dete upoređuju sa drugima i na račun toga mu govori razne opaske probuditi želju da budu bolji – nisu ni svesni koliko greše! Skoro uvek takav stav izaziva negativne uticaje koji sprečavaju da mališani izrastu u samosvesne, zrele i uspešne ljude.

Inferiornost

Ako stalno svom detetu govorite da se ugleda na nekog ko je veštiji u nekim stvarima od njega, počeće da se oseća bezvredno. I sam će o sebi stvoriti sliku da nije dovoljno sposoban da nešto uradi, pa će sve svoje talente i interesovanja ugušiti u sebi. Umesto da se razvija u tinejdžera koji je svestan svojih vrednosti i mogućnosti, postaće inferiorna osoba i smatraće da su svi drugi bolji od njega.

Uništavate dečije samopouzdanje

Deca kritike mame i tate shvataju vrlo lično. Mogu pomisliti da s njima nešto nije u redu, naročito ako ih se stalno podsećaju da nisu dovoljno dobra u odnosu na drugu decu.

Neraspoloženje i gubitak motivacije

Kod mališana se može videti da se osećaju umorno, iscrpljeno, teskobno, i to sve zbog emocija koje bude u njima upoređivanja sa drugima. Srozava se motivacija da bilo šta urade i ni u čemu ne pronalaze zadovoljstvo. A nivo stresa samo raste, jer žele da ispune vaša očekivanja.

Osećaj nepoželjnosti

Najlošije za pravilan razvoj deteta je odvojiti ga od svoje autentičnosti i terati ga da bude ona verzija sebe koja se sviđa roditeljima, jer oni na taj način „leče komplekse“ ili kroz svoje naslednike žele da ostvare sve što oni nisu uspeli.

Odbacivanje u tako nežnim godinama, koje možda i nesvesno radite, vrlo je problematično za mentalno zdravlje mališana. Dobo zapamtite, tako vaspitavana osoba nikada neće moći da bude srećna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.