Ovo je najveća prevara veka!

Nema ništa boljeg od osećaja čiste, ledeno sveže hidratizacije za vreme sparnog dana. Dok jedni dobijaju svoju vodu iz slavine, drugi taj osećaju plaćaju – u proseku 100 milijardi dolara godišnje. Osim toga, u nekim je državama, poput SAD-a, došlo do tolike potražnje da od 2016. potrošači kupuju više vode nego klasičnih bezalkoholnih gaziranih napitaka. Većina će pomisliti da ta, poprilično visoka cena, garantuje da je voda u flaši vredna toga. To je prevara, piše Business Insider.

Voda iz slavine je i sigurnija za zdravlje

Za većinu ljudi širom SAD-a i Evrope, čaša vode iz slavine i ona iz flaše su identične po njihovom zdravstvenom i nutricionističkom kvalitetiu. U nekim slučajevima voda iz slavine može da bude sigurnija za naše zdravlje, budući da se njenu ispravnost češće testira.

Naime, voda u vodovodima, odnosno ona koju točimo iz slavine nalazi se pod državnom regulacijom, pa se njen kvalitet često kontroliše. To se odnosi na one zemlje koje se mogu ponositi velikim količinama pitke vode.

Naravno, postoje izuzeci, poput onih u kontaminiranim područjima ili gde su izvori privatni pa se ne testira voda redovno. Ako niste jedni od njih, postoji puno razloga zbog kojih bi trebalo da prestanete da kupujete flaširanu vodu.

Marketing nam je nameće kao „zdravu“

Foto: Pixabay.com/priyanka98742

Povećanje potrošnje flaširane vode svakako je posledica. Preokret je pre svega posledica trenda promocije i konzumacije zdravije ishrane. To sve više primećuju i svetski proizvođači pića, pa odnedavno i Pepsi proizvodi svoju vodu.

Voda u flaši je i do 400 puta skuplja!

Najjeftiniji pogon za crpljenje i flaširanje vode navodno stoji oko dva miliona evra, a ozbiljnije proizvodnje nema bez najmanje 20 miliona evra. Njihovim vlasnicima profit je zarada na flaširanoj vodi, a najveći je problem to što njihov proizvod nema stvarnu kontrolu.

Ambalaža u kojoj voda dolazi je opasna

Kupovanje vode u flašama smatra se suvišnim zbog kvaliteta jednakog ili nižeg nego kod vode iz vodovoda, kao i zbog otapanja toksina iz ambalaže, što šteti zdravlju. Većina flaširanih voda prolazi neke procese pre stavljanja u bočicu – uključujući i one hemijske, kako bi imala što duži rok trajanja. U poređenju sa onima iz slavine, njihov kvalitet je niži, tvrde stručnjaci. Osim toga, nakon što se flaša sa vodom otvori, ne postoji način da ostane sterilna i mora da se upotrebi u vrlo kratkom roku.

Ekološki neprihvatljivo

Uprkos trendu recikliranja i dalje se čak trećina plastične ambalaže u svetu i dalje ne reciklira. Tako plastične boce vode lako postaju otpad i zagađuju planetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.