U trendu

Ovo je prvi znak depresije: Mnogi ga ne uoče na vreme

Normalno je ponekad osećati tugu, naročito kao reakciju na određeni životni događaj. Ali dok je tuga kratkotrajna, depresija je intenzivan poremećaj raspoloženja koji ne prolazi samo tako i i te kako utiče na svakodnevni život.

Savetnica za mentalno zdravlje Đina Marie Garino objašnjava da je depresija ponekad iznenadna i izazvana nekim specifičnim događajem, kao što je razvod, a ponekad se sporije uvlači u naš život.

„To je slučaj kad se neko duže nosi s teškim ili neuobičajenim stresom“, rekla je za The Parade.

Psihijatar Aleks Dimitriu kaže da se depresija razvija nekoliko nedelja ili meseci. Postoji jedan znak koji mnogi ne uoče na vreme.

„Prvi znak depresije je promena raspoloženja ili nivoa energije. Neko bi mogao da bude umorniji nego inače, dok će neko drugi poludeti ako stranac na ulici slučajno naleti na njega. Osim toga, nedostatak motivacije je još jedan rani znak depresije koji često prolazi nezapaženo. Na primer, osoba vikendom želi da se izležava i ništa ne radi, a nedeljom uveče oseća strah i teskobu zbog povratka na posao“, objasnio je dr. Dimitriu.

Oboleli od depresije gube interesovanje za aktivnosti koje su ih pre radovale, ne žele da viđaju ljude u čijem im je društvu inače prijatno i imaju negativne misli.

„Ostali znakovi depresije uključuju napade plača, čest osećaj preopterećenosti i promene u apetitu. Depresivna osoba može početi da zanemaruje ličnu higijenu ili jede nezdravu hranu. I povećana potrošnja supstanci može biti znak depresije“, upozorava Garino, prenosi Index.

Prema lekarima, depresija može dovesti do misli o samopovređivanju ili samoubistvu. Zato ju je važno prepoznati na vreme i potražiti pomoć stručnjaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar