U trendu

Ovo je recept za srećnu i ispunjenu porodicu, kažu psiholozi

Reči “porodična tradicija” zvuče pomalo staromodno, li deci je potrebno baš to. Ne mora to uvek da bude neki svečani običaj, nego zabavna rutina koja se ponavlja svakog dana, jedanput sedmično ili svake godine. Veliku važnost tako imaju zajednički obroci – istraživanja pokazuju da su porodice koje jedu zajedno mnogo povezanije i bliskije, prenose mediji.

Deca koja odrastaju uz zajedničke ručkove ređe imaju problema s prekomernom težinom, a kao tinejdžeri su manje skloni rizičnim ponašanjima. Ako ne uspevate zbog obveza da uskladite sve obroke, pokušajte doručkovati ili večerati zajedno, barem vikendom.

Mali porodični rituali koji vesele decu mogu uključivati naručivanje pice jedanput sedmično, zajedničko pečenje kolača, mesečne izlete u prirodu, pa čak i porodičnu pesmicu.

Ključ je u stabilnosti koja je deci potrebna da bi se osećala sigurnom i zaštićenom. Naravno, malo fleksibilnosti možete dopustiti – ako je vaša omiljena poslastičarnica zatvorena, možete posetiti neku drugu. Važno je samo da svi uživate i dobro se zabavljate.

Što više zagrljaja
Svako ko je ikad bio na masaži zna koliko je dodir ugodan. Dodirom se prenosi povezanost – čak i jednostavno tapšanje po ramenu ima vrednost.

Ne opterećujte decu
Mnoga deca danas imaju pet ili više vanškolskih aktivnosti, a to stvara stresnu atmosferu. Dovoljne su jedna, dve da ostave vremena za igru.

Bez bračnih svađa
Iako su svađe ponekad neizbežne, nikad se ne svađajte s decom. Ako vas dete vidi u svađi, izvinite mu se i recite da je sad sve u redu.

Zajedničke priče
Kad se deca vrate iz škole, pitajte ih kako su proveli dan. Pritom nemojte gledati u TV ili raditi nešto drugo – posvetite im punu pozornost.

Mama i tata se vole
Mnogi roditelji stavljaju decu na prvo mjesto, a zanemaruju svoj brak. To je pogrešno – deci treba pružiti primer kako izgleda veza puna ljubavi.

Igrajte se zajedno
Zajednička igra stvara snažne obiteljske veze i tople uspomene – to može biti slaganje slagalice, vožnja rolama, igre na ploči… sve što vas veseli.

U ovoj kući se ne viče
Deci je potrebna mirna okolina. Razgovarajte s decom, možete postaviti stroga pravila, pa čak i kazne ako su potrebne, ali ne gubite kontrolu.

Smeh je lek
Ne morate znati napamet gomilu viceva – humor služi stvaranju pozitivne atmosfere. I proliveni sok može biti razlog za smeh.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)