Ovo je trik koji je zaludeo ceo svet: Možete da prevarite mozak uz samo 2 reči

Student psihologije otkrila je kako možete da navedete svoj um da pomisli da više niste nervozni sa samo dve reči.

Moli Trainor, TikTokerka sa master diplomom psihologije, objasnila je koncept u videu. Dok je studirala, saznala je za trik za koji kaže da joj je delovao besmisleno dok ga nije sama isprobala.

Rekla je: „Da li ste znali da ako osećate anksioznost pre nastupa zbog nečega što se sprema  – možete prevariti svoj mozak da pomisli da ste uzbuđeni, a ne nervozni tako što ćete samo reći naglas „Uzbuđen sam“.“ Razlog za to je, objašnjava ona, jer su uzbuđenje i nervoza stanja „visoke uzbuđenosti“, a tehnika se naziva anksiozno preispitivanje.

https://www.youtube.com/watch?v=k5IuP8qSHYs

„Fiziološki, ono što vam se dešava je prilično slično. Tako da je lako naterati vaš mozak da reinterpretira te signale kao uzbuđenje, a ne kao nervozu“, rekla je Moli.

Ovo funkcioniše bolje nego da samo sebi kažete da treba da se „smirite“ jer je smirenost je stanje „niskog uzbuđenja“, dodaje ona. TikTokerka je rekla da zaista nije verovala dok nije sama probala i uspelo je.

Jedna studija iz 2013. godine, koju je sproveo diplomirani student na Harvardskoj poslovnoj školi, testirala je teoriju u brojnim situacijama koje izazivaju anksioznost.

Njeni nalazi su pokazali da je za većinu učesnika studije, preoblikovanje anksioznosti kao uzbuđenja bilo efikasnije od pokušaja da se smiri. Ovo preoblikovanje je zapravo poboljšalo performanse učesnika u situacijama kao što su javni govor, pevanje i izvođenje zadataka iz matematike. Na TikTok-u, Moli je pojasnila da ovo funkcioniše samo za anksioznost pre nastupa i nije namenjeno onima koji pate od anksioznih poremećaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.