U trendu

Ovo nikako ne sme da se radi dan posle Svetog Nikole: Važno pravilo koji mnogi zaborave

Kako običaj nalaže, dan posle slave ne treba obavljati bilo kakav kućni posao, baš kao i na sam praznik kada vernici treba da budu posvećeni proslavi ovog sveca.

Ono jedino što je dozvoljeno, a što bi se moglo svrstati u kućne poslove jeste priprema hrane i to one posne jer trpeza za dan posle Nikoljdana ne treba da bude mrsna.

Pravilo je jasno, Sveti Nikola obeležava se dok traje veliki božićni post, pa zato i čudi dilema nekih ljudi da li slavska jela treba da budu posna ili mrsna. Sveštenici poručuju da je bolje ne slaviti nego raditi onako kako ne treba, piše Žena Blic.

Sveti Nikola, Nikola Mirlikijski, poznat i kao Sveti Nikola Čudotvorac bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji, u današnjoj Tuskoj. Živeo je u četvrtom veku i bio poznat po tome što je tajno davao ljudima novac, ne tražeći bilo šta zauzvrat. Poštuje se kao svetitelj i čudotvorac među svim hrišćanima.

Podsetimo, predanje kaže da je Sveti Nikola zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata po celom hrišćanskom svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.