Ovo saobraćajno pravilo posvađalo je auto škole i sud: Znate li vi ko ima prednost na raskrsnici?

Instruktori vožnje kažu jedno, sudski veštaci drugo

U Fejsbuk grupi „Prometne zgode i nezgode“ povela se rasprava oko jednog osnovnog saobraćajnog pravila. Mišljenja među članovima te grupe bila su toliko podeljena, a da stvar bude gora, postoje razlike u tumačenju sudskog veštaka, i instruktora u autoškoli.

Naime, objavljena je fotografija raskrsnice na kojoj se mogu videti crveni i beli automobil. Pred crvenim automobilom je znak STOP, a pred belim je označen trougao. Crveni ide pravo, beli skreće.

Pitanje je ko ima prednost?

Idemo malo ponoviti gradivo… crveni ima znak STOP, bijeli ima trokut.Tko ima prednost?UPDATE;Autoškole: Crveni ima prednostPrometni vještak: Bijeli ima prednost

Posted by Prometne zgode i nezgode on Friday, June 24, 2022

Nakon što je fotografija objavljena na Fejsbuk stranici, potegla se rasprava od nekoliko stotina komentara.

Mnogi su tvrdili da beli automobil ima prednost iako skreće.

– Beli ima prednost, vidi se iz aviona. Nit vozim, nit imam vozačku, ali kao suvozač učiš – smatraju jedni, dok drugi odgovaraju sasvim suprotno.

– Majko mila, s obzirom na ove odgovore ovde ja se čudim da me u ovih par godina koliko vozim samo jednom neko napucao autom. Oni koji misle da je STOP ‘jači’, nek bolje predaju odmah vozačku! STOP ima jednaku težinu kao i znak za sporednu ulice. Taj na STOP mora stati, a mora i ovaj beli jer crveni ima prednost! Prestrašno šta se ovde piše. Nadam se da će svi koji kažu beli kad-tad ostati bez vozačke – poručuju drugi.

Najzanimljiviji su bili oni neutralni, posmatrači, koji su pomalo kroz šalu, a pomalo i u strahu prokomentarisali:

– Čudi me da nema i više saobraćajki – pisalo je u grupi.

Šta kaže struka?

Da stvar bude gora, i ona je podeljena. Sudski veštaci tvrde jedno, autoškole drugo.

Hrvatski portal 24.sata pozvao je stručnjaka Gorana Husineca, koji je rekao sledeće:

– Naravno da beli ima prednost. Crveni ima znak STOP i on mora stajati na znaku STOP. Međutim, i jedan i drugi vozač moraju paziti jedan na drugoga da ne bi došlo do zabune. Automobil koji ima znak STOP uvek mora propustiti sve ostale automobile u raskrsnici. Dakle ako je beli auto u raskirsnici i skreće levo, crveni ga mora propustiti. Pravilo sa zadržavanjem smera kretanja u ovom slučaju ne vredi – istakao je Husinec.

Sa druge strane iz autoškola, kroz svoje pravilnike kojima obučavaju svoje učenike stoji sledeće.

– Mislite da beli auto ima prvenstvo prolaza jer crveni ima znak STOP? Vozilo crvene boje mora stati, ali samo da bi propustilo vozila koja dolaze sa puta sa prvenstvom prolaza, ali ne i beli automobil – stoji u tutorijalima autoškole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.