U trendu

Ovo su 4 nepogrešiva znaka da ste u „toksičnoj“ vezi

Kada je dvoje u „lošim odnosima“, u određenom trenutku naviknu se na udarce, tako da teško uočavaju znake da je veza postala nezdrava ili čak toksična.

Deo onoga što otežava prepoznavanje da su međusobni odnosi loši ili neprihvatljivi obično je to što svi odnosi prolaze kroz teška vremena i teška životna iskušenja, ali i kroz „lepe dane.

Kako prepoznati da je vaša veza prešla liniju „prolazeći kroz privremenu krizu“ i postala nezdrava?

Razmotrite ova četiri kriterijuma:

1. Vreme provedeno zajedno čini da se osećate loše posle toga.

Postoje karakteristike o sebi koje cenite – možda je to vaša velikodušnost, vaša optimistička priroda ili vaša veština kuvanja. Kada vaš partner ne priznaje ove vaše osobine i potcenjuje vas, osećate se gore u samoj vezi. Takav vaš odnos ne može biti srećan na duži rok. Kada negativne primedbe, misli i osećanja vašeg partnera prema vama postanu česti i „teško podnošljivi“, onda je odnos toksičan za vas.

2. Vi ili vaš partner niste sposobni za međusobno zavisne odnose.

Najjači odnosi su oni koji podržavaju nezavisnost i zavisnost. Svaki partner se oseća podržano kao nezavisna osoba i podstiče da zavisi od drugog zbog komfora i ohrabrenja. Kada neki od ovih aspekata veze nedostaje, odnos je oslabljen i verovatno će se pogoršati tokom vremena.

Odnosi se spuštaju od toga da budu nezdravi i toksični kada bar jedan partner često ne podržava drugog. Može se dogoditi da se veoma zavisni partner toliko drži da njihovo međusobno ponašanje postaje kontrolisano i čak može uključiti i progonstvo.

Ili, partner može tako ceniti svoju nezavisnost da uopšte ne pokazuje emocije prema svom partneru, pa čak može biti vrlo kritičan ili nezainteresovan.

Ako ste u takvoj situaciji, vaš odnos može loše uticati na vaše emocionalno zdravlje, a ono što loše utiče na vaše emocionalno zdravlje obično je „otrovno“ za vaše fizičko zdravlje.

3. Vaš partner ili vi niste spremni za vezu.

Partneri se često ne slažu u različitim vremenskim periodima. Međutim, ako ostanete u vezi dugo, nadajući se da će vaš partner promeniti svoje mišljenje, onda ćete možda utvrditi da je za vas to veliki emotivan napor, koji neće doneti rezultate. U nekom trenutku, možda ćete morati da odlučite da li je nezdravo za vas da nastavite odnos – uprkos tome koliko vam je stalo.

Vi se suočavate sa još težim problemom ako vaš partner kaže da želi da se obavezuje, ali ne radi ništa. Možda se bori sa strahovima od posvećenosti ili možda pokušava da održi dobar posao bez brige za vaša osećanja. Ako mislite da je ova druga situacija, obratite pažnju na to. Veza će se verovatno nastaviti dok ne bude toliko nezdrava da ćete sebi naneti veliku štetu time što ćete ostati u takvoj vezi.

4. Vi i vaš partner ne komunicirate dobro.

Dobra komunikacija ključna je za pomoć partnerima da postanu emocionalno bliski. Kada dođe do tenzija, neophodno je da konstruktivno razgovarate o različititmi mišljenjima i osećanjima. Ovi razgovori ne moraju da budu savršeno glatki, ali morate da budete u mogućnosti da razgovarate međusobno kako biste zadržali razumevanje i vezu. Bez zdrave komunikacije napori za očuvanje vaše veze biće bezuspešni i samo će pojačavati nezdravu situaciju.

Umesto zaključka

Iako nema savršenih odnosa, važno je razlikovati namere da se reše neki problemi od u suštini nezdrave situacije.

Ocenjujući svoje odnose, vidite da li, kako i kada možete popraviti ili promeniti nezdravu situaciju. Ako na ova pitanja nema odgovora, možete odlučiti da završite sa vezom jer nema izlaza ni smisla da se tako nastavi. Izbor je na vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.