Ovo su četiri namirnice zbog kojih telo neprijatno miriše: Evo kako sprečiti znojenje i smrad

Tokom leta se više znojimo pa je i naš specifičan miris pojačan. Međutim, ono što jedemo, uz određene lekove, uticaj hormona i zdravstvenog stanja, može stvoriti neprijatan miris tela.

Kako biste to smanjili ili sprečili, nutricionistkinja Ešli Toš otkriva koju hranu bi trebalo izbegavati. Kako kaže, na našem telu žive bakterije koji se hrane znojem, a to dalje dovodi do neprijatnog i pojačanog mirisa.

Namirnice koje uzrokuju neprijatan miris tela

„Crveno meso, na primer, uzrokuje da naša tela proizvode masni znoj, a bakterije se na našoj koži razmnožavaju zbog toga i mogu stvoriti neprijatan miris. Naš znoj je zapravo bez mirisa i postoji razlog zašto kažu da si ono što jedeš“, objašnjava nutricionistkinja.

Namirnice koje mogu izazvati neprijatan miris tela uključuju:

Beli luk

Njegov intenzivan miris utiče i na nas. Miris belog luka možete neutralisati dodavanjem spanaća ili nane u jelo.

Crveno meso

Preterano konzumiranje crvenog mesa može pojačati intenzitet mirisa tela. Zapravo to je odgovor, kako naša tela razgrađuju visok nivo masnih kiselina.

Mlečni proizvodi

Kada naša tela probavljaju mlečne proizvode, hrana oslobađa molekule koje se zovu trimetilamin koji ima riblji miris kada se oslobodi. Ako vaše telo ne može pravilno da provari trimetilamin, on se može osloboditi kroz znoj, izazivajući miris.

Kofein

Iznenađujuća vest za ljubitelje kafe: kofein iz kafe i drugih napitaka može povećati proizvodnju znoja.
Kofein ide u naše apokrine znojne žlezde koje su odgovorne za proizvodnju masnog znoja koji bakterije na našim telima jedu – kako bakterije jedu ovaj znoj, on izaziva neprijatan miris.

Alkohol

Ako ste imali priliku da osetite nekoga ko je popio priličnu količinu alkohola i to tokom leta, sigurno vam je poznat taj miris tela. Tako se telo čisti od alkohola kroz znoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.