U trendu

Ovo su jedina dva pitanja koja Džef Bezos postavlja na razgovoru za posao

En Hajat se prijavila za posao pomoćnika asistenta Džefu Bezosu u Amazonu 2002. i dobila tu poziciju. Napisala je članak za CNBC u kojem je objasnila kako je dobila posao. Ona je podsetila da su dva pitanja koja joj je Bezos postavio bila ključna.

Nije imala veze u firmi, ali nije imala iskustva

Ona napominje da nije imala veze u kompaniji niti prethodno iskustvo na sličnoj poziciji. Ona je prvo poslala svoju biografiju i bila je iznenađena kada je pozvana na dalje razmatranje za poziciju za koju se prijavila. Poslednji korak bio je razgovor sa Bezosom. Čim je ušla u sobu, najavio je da će postaviti samo dva pitanja.

Prvo joj je rekao: „Želim da proceniš koliko staklenih površina ima u Sijetlu.“

En Hajat kaže da nije očekivala ovakav zadatak, ali je znala da Bezos traži sistematski pristup tom pitanju. Procenjivala je broj stanovnika grada, zatim izračunavala broj prozora na njihovim kućama, automobilima i slično. Bezos je sve zapisao na tabli. Računanje je trajalo desetak minuta, a na kraju se procena otprilike poklopila sa realnošću.

Drugo pitanje je bilo: „Koji su vaši ciljevi u karijeri?“ En Hajat je odgovorila da želi da uči od ambicioznih i strastvenih zaposlenih u Amazonu.

„Objasnila sam da nemam pojma kako da budem asistent, ali da znam koliko je važno stalno biti van zone komfora“, napisala je En Hajat.

Dao joj odmah posao

Bezos joj je odmah dao posao i ona je, kaže En Hajat, imala njemu najbliži sto u celoj firmi.

Kaže da joj je danas jasno zašto joj je postavio samo ova dva pitanja. Hteo je da testira, kaže En Hajat, da li ima hrabrosti i motivacije da bude u pokretu i da prati njegov tempo.

„Ključ za Bezosov i rani uspeh Amazona bila je ta nemilosrdna potraga za neobičnim“, kaže En Hajat, koja je radila kao Bezosova asistentkinja od 2002. do 2005. godine. Kasnije je radila za izvršnog direktora Gugla Erika Šmita, a sada vodi sopstvenu konsultantsku firmu za savetovanje vrhunskih šefova i startap kompanija iz Silicijumske doline.

Jedna osobina koju Bezos smatra ključnom za uspeh

Inače, Bezos je svojevremeno otkrio koju osobinu smatra ključnom za uspeh.

„Naučio sam da biti inventivan i pionir na svom području uključuje i spremnost na to da dugo budete neshvaćeni. Na samom početku, kad smo uveli recenzije korisnika, neko mi je rekao da ne razumem kako treba da se vodi posao. Rekao mi je da zarada dolazi od prodaje stvari pa nema smisla da dopuštam negativne komentare. Kad sam pročitao to pismo, pomislio sam: Mi ne zarađujemo prodajom stvari. Zarađujemo tako što pomažemo kupcima da donesu odluku o kupovini“, rekao je 2019. objašnjavajući zašto smatra da je biti neshvaćen važno za uspeh, prenosi Index.hr.

„Svaki put kad radite na nečem velikom, nečemu što će doneti promenu, morate da budete spremni na kritiku. Biće tu dobronamernih kritičara koji su vas ili loše razumeli ili imaju drugačije stavove, a biće i zlonamernih. Da biste uspeli, morate da ih ignorišete, morate da istrajete u verovanju u svoju viziju, prionete na posao, ostanete fokusirani i ostvarite viziju“, dodao je tada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.