U trendu

Ovo su najbolje novogodišnje odluke koje vam mogu doneti sreću i blagostanje

U svaku novu godinu ulazimo sa obećanjima sebi da ćemo biti bolja verzija sebe i da ćemo zauvek iskoreniti sve loše navike koje nas koče na putu ostvarenja zacrtanih ciljeva. Međutim, ma koliko želeli da ih ispunimo, mnoge novogodišnje odluke brzo zaboravimo i vraćamo se na staro. Ipak postoje neke stvari koje bi svi trebalo da promene u godini pred nama, a koje bi nam donele više sreće i bolji život.

Prema stručnjacima, ovo su najbolje odluke koje bi vam mogle donijeti blagostanje.

1. Naučite da kažete ‘Ne’

Ne treba pristati na sve, bilo da se radi o događaju, uslugama ili poslu.

– Reći „ne“ važan je način na koji štitimo svoje granice i brinemo o sebi –  kaže psiholog Rejčel Tomlinson iz Perta i predlaže da počnete da obraćate više pažnje na to kako se osećate zbog određenih zahteva ili očekivanja.

2. Omogućite sebi više sna

Kvalitetan san osnova je dobrog mentalnog i fizičkog zdravlja. Studije pokazuju da smo razdražljiviji, anksiozniji i depresivniji kad ne spavamo dobro, a uz to se borimo kako bismo funkcionisali intelektualno.

3. Uvedite rutinu jutarnjeg zapisivanja misli

Ako se probudite preplavljeni mislima o dnevnim obavezama, najgora stvar koju možete da uradite je odmah ‘skočite’ na njih. Pisanjem svojih misli dobijate mogućnost dodira sa sopstvenim osećanjima i potrebom da budete prisutni u trenutku.

– Ako ujutro razgovarate sami sa sobom, to će vam pomoći u sprečavanju negativnih misli i pomoći vam da se osećate manje anksiozno – istakla je psihoterapeut i savetnica Melisa Kouts.

4. Promenite način govora

Jezik ima neizmernu moć. Ono što sami sebi kažemo stvara emociju, a ta emocija rezultira ponašanjem. Ključ za promenu perspektive i istovremeno razvijanje zdravijih navika je promena vašeg unutrašnjeg dijaloga.

– Ono što sami sebi kažemo stvara emociju, a ta emocija rezultira ponašanjem – rekla je Otom Kolijer, licencirana klinička socijalna radnica i psihoterapeut iz Collier Counselinga u Atlanti. Ključ za promenu perspektive i istovremeno razvijanje zdravijih navika je promena vašeg unutrašnjeg dijaloga.

Kolijer preporučuje da zamenite izraz „trebalo bi“ rečima „želeo bih“. Na primer, umesto da kažete „Trebalo bi da češće zovem mamu“, prebacite pomisao na „Volio bih da zovem mamu dva puta nedeljno“.

5. Brinite više o sebi

Izdvojiti vreme za brigu o sebi nije luksuz nego nužnost. Najmanje sat vremena na nedeljno radite nešto što vas njeguje. To može biti duga šetnja, neki tečaj ili kava s prijateljem.

6. Postavite dnevni cilj

Svakodnevni ciljevi pomažu u snalaženju tokom dana. Ciljeve uokvirite u svakodnevne zadatke kako ih ne biste zaboravili.

7. Naučite nešto novo

Korisno je za naše raspoloženje, samopoštovanje i pogled na život ako se usredsredimo na učenje i rast tokom celog života. Šta vas je uvek zanimalo, ali za to nikad niste imali vremena? To je ono na šta biste trebalo da se fokusirate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar