U trendu

Ovo su najčešća dečja imena u Srbiji – znate li kako ih roditelji biraju

Najčešća imena žena u Srbiji su Milica, Jelena, Marija, a muška Dragan, Milan i Aleksandar. Nekada su deca dobijala imena po babama, dedama i drugim rođacima. Danas ih biraju roditelji i uglavnom se trude da budu moderna.

Ako je tačno da imena mogu da odrede sudbinu deteta, onda je sasvim razumljivo što su roditelji neodlučni. Izbor je malo olakšan ako se dete rodi uoči nekog praznika ili ako je u tradiciji porodice da taj posao prepuste kumu.

„Dešava nam se da i mi učestvujemo, moja koleginica i ja, u izboru, u toj maloj lutriji za bebino ime. Dešava se da iz fišeka izvlačimo imena, pa i mi po sopstvenom nahođenju, jer svako od nas ima svoju decu, pa ako se na spisku nađe ime kao što se zove naše dete, onda navijamo za to“, kaže matičarka GAK Jelena Vasić.

Dugo su kod nas najčešća imena bila Milica i Dragan, ali se, prema podacima Zavoda za statistiku, poslednjih šest godina situacija promenila.

Najpopularnija ženska imena 2020. godine bila su: Sofija, Dunja, Mila, Teodora, Sara, Milica, Tara, Una, Nađa i Nikolina.
Što se muških tiče, to su: Luka, Lazar, Vasilije, Stefan, Aleksa, Bogdan, Vuk, Filip, Mihajlo, Vukašin…

Deci se daju imena čije značenje priziva dobrotu i lepotu. Imena Vuk, Brana ili Stana daju se da se deca odbrane od bolesti. Sve češće čujemo i Hana, Relja, Mi(j)a, Lea.

„Možemo reći da je to sada neka moda, ali verujem i znam da roditelji ne razmišljaju mnogo o značenju tih imena. Kod tih kratkih imena, bojim se da tu više preovlađuje želja za dobrim zvukom, kako im se dopada, a ne šta suštinski znači“, navodi protojerej Arsenije Arsenijević, starešina Crkve Vaznesenja Gospodnjeg.

Pred roditeljima nije lak zadatak. Inspiracija za ime ima mnogo, pa čak i u serijama, kao nekada Kasandra. Tako se pre nekoliko nedelja u Višegradskoj rodila devojčica Asija, koja je dobila ime po liku iz turske serije, prenosi RTS.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar