U trendu

Ovo su razlozi zašto žene stare brže od muškaraca

Prema statistikama, žene obično žive duže od muškaraca. Ako uzmemo prosečne podatke za sve zemlje, muškarci umiru u proseku 5 godina ranije od žena, a ponegde taj jaz doseže i znatno uočljivije brojke. Međutim, veruje se da žene stare brže od muškaraca.

Nažalost, duži životni vek ne doprinosi uvek nežnom i gracioznom starenju. Pa čak ni činjenica da žene ulažu puno vremena i novca u održavanje lepote ne utiče previše na svetski prosek.

Na proces starenja utiču ne samo faktori načina života kao što su kvalitet ishrane, količina sunca ili jak stres, već i genetika. Krenimo redom…

1. Kolagen
Bez obzira na dob, muškarci imaju veću gustinu kolagena u svojoj koži od žena. Zbog toga žene stare brže od muškaraca iste dobi. Što se tiče sadržaja kolagena, ženska koža se stanji oko 15 godina brže od muške. Razlog zašto ne primećujemo baš uvek tako upečatljivu razliku je trud koji žene ulažu u svoj izgled. Hidratantne kreme, zaštita od sunca, regenerativni i podmlađujući tretmani lepote i ostali proizvodi kojima žene pribegavaju daju plodove. Oba pola gube oko 1 posto kolagena nakon 30. godine, ali menopauza taj proces dramatično pogoršava, zbog čega postoji tolika razlika.

2. Hormoni
Testosteron podstiče deblju kožu – razlika može biti čak 25 posto, jer se tanka koža brže nabora. Estrogen, fluktuirajuće i nagle hormonalne promene, koje su svojstvene ženskom telu zbog okolnosti koje su izvan naše kontrole, utiču na elastičnost kože, dok se kod muškaraca nivo hormona obično stalno održava na stabilnom nivou.

3. Hidratacija
Znojenje muškaraca se razlikuje od znojenja kod žena, zbog više telesne temperature. Takođe, oni imaju viši udeo mlečne kiseline u znoju, što čini da ima nižu pH vrednost od ženskog znoja, jer je vrsta prirodnog humektanta. Sve to dovodi do boljeg nivoa hidratacije u muškim tkivima. Dakle, duže zadržavaju elastičnost i mladost.

4. Dlaka
Većina muškaraca obično ima više dlaka na telu od žena. Čak i ako ostavimo po strani pitanje koliko je ženama skupo da uklanjaju dlačice, vredi obratiti pažnju na druge neugodne posledice ovog postupka. Činjenica je da dlake na telu štite kožu od spoljnih uticaja i održavaju prirodnu vlažnost. To je još jedan razlog zašto muška koža bolje zadržava glatkoću i mladolik izgled, piše Siti magazin.

Međutim, na brzinu procesa starenja, kao što smo već rekli, utiče tako značajan broj činilaca da ih je teško pratiti.
Računaju se i: ishrana, nivo hormona, indeks telesne mase, priroda i redovna fizička aktivnost, prisutnost loših navika, svakodnevna nega kože i kozmetički tretmani, klimatski uslovi, i, naravno, genetika.

Jedna stvar ostaje neizbežna – i muškarci i žene stare. I ovde je najvažnije pronaći pravi pristup ovoj činjenici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar