U trendu

Ovo su troškovi života u Kanadi: ‘Stanarina je 1.600 evra, hleb 5 evra, a satnica konobara…’

Kanađanka Qianom Hamedani koja živi i radi u Otavi otkrila je za Net.hr troškove života u Kanadi, kako se kreću plate, koja su najtraženija zanimanja, kako funkcioniše tamošnje zdravstvo, ali i koliko je teško pronaći sobu ili stan u Kanadi.

Prosečna cena iznajmljivanja soba i stanova u Kanadi je oko 1.800 CAD (990 evra) mesečno, ali treba napomenuti da je Kanada jako velika zemlja i tržišne cene nekretnina i rentiranja uveliko variraju od jedne pokrajine i grada do druge. U njenom gradu Otavi je na primer prosečna cena najma jednosobnog stana 1.600 USD (1.600 evra), dok je u Vankuveru 2.100 USD.

Troškovi života

Qianom živi u kući s još četiri člana porodice i oni troše oko 120-150 dolara nedeljno na namirnice. Vekna hleba u prodavnicama košta oko 5 dolara (580 dinara(, litar mleka oko 3 dolara (350 dinara), a cena voća i mesa zavisi od vrste i odakle su uvezeni. Opet, svi ti troškovi takođe variraju u zavisnosti od toga gde u Kanadi kupujete namirnice. Na primer, u severnoj pokrajini Nunavut, namirnice su izuzetno skupe i koštaju oko tri puta više od ostatka Kanade.

Trenutna cena goriva u proseku je 1,8 dolara (210 dinara) po litru. Javni prevoz obično košta oko 3,75 USD (oko 450 dinara, barem prema gradovima u kojima se Qianom služila prevozom, kao što su Toronto, Montreal i Otava, a kao i svuda u svetu, postoje popusti za starije osobe, decu i studente. Cena interneta varira ovisno od brzine koju osoba želi da postigne, ali u proseku internet za domaćinstva košta oko 55 USD (6.500 dinara) mesečno. Mobilne usluge uključujući internet skuplje su i iznose u proseku 90 USD (10.500) mesečno.

Prosečna zarada

Prosečna plata u Kanadi za sledeće pozicije iznosi: konobar dobije 14 USD (1.600 dinara) po satu. Qianom napominje da u ovom slučaju, budući da je kultura davanja napojnica velika u Kanadi i da se od konobara očekuje da dodatno zarađuju na napojnicama, poslodavci konobarima daju nižu platu od državnog minimuma. Građevinski radnik zaradi 43.000 dolara godišnje, medicinska sestra 80.000 dolara godišnje, a IT-ovac 78.000 dolara godišnje.

Najtraženija zanimanja u Kanadi trenutno su medicinske sestre (posebno zbog covida), softverski inženjeri, web programeri, elektrotehničari i veterinari.

Zdravstvena nega

Zdravstvena nega u Kanadi je besplatna/javna za stanovnike određene pokrajine. Na primer, ako ste stanovnik provincije Ontario, dobijate besplatnu zdravstvenu negu u Ontariju, ali možda nećete dobiti istu opciju ako odete kod lekara ili želim da dobijete lekove u Kvebeku (neke stvari su besplatne u smislu zdravstvene nege za osobe van pokrajine u Kvebeku, neke stvari nisu – u zavisnosti od usluge).

Stomatološke usluge nisu pokrivene besplatnom kanadskom zdravstvenom negom, ali radna mesta (ili privatno osiguranje) mnogih ljudi pokrivaju veliki deo njihove stomatološke nege.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.