U trendu

Ovu namirnicu mnogi jedu za doručak i zato su umorni od ranog jutra

Doručak je najvažniji obrok tokom dana i zato je jako važno koje namirnice birate ujutru. Zdrava hrana je potrebna kako bismo telo napunili energijom, a svako ujutru želi da bude poletan za nove radne pobede.

Upravo zbog toga je važno promeniti loše navike u ishrani. Mnogi vole da jedu instant žitarice, peciva pa čak i meso za doručak, ali nutricionisti upozoravaju da jednostavni ugljieni hidrati i teška proteinska hrana dovode do umora.

“Kao rezultat čovek dolazi na posao već umoran, a pred njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali takva hrana nije pogodna za doručak. Činjenica je da se dugo probavlja zbog čega se telo umara”,  objasnila je nutricionistkinja Anđelika Dival.

“Nije mali broj onih koji dan započinju kašom, što je dobro ako ne govorimo o instant varijantama. One su prepune jednostavnih ugljenih hidrata koji teraju gušteraču da aktivno radi i proizvodi insulin. Zbog toga što nivo šećera u krvi prvo naglo skoči, a zatim brzo padne, osećamo umor “, objasnila je Dival.

Naglasila je da treba jesti žitarice koje se kuvaju, a ne one koje se samo preliju kipućom vodom.

„U takvim žitaricama, ugljeni hidrati su složeni, ne izazivaju skakanje nivoa šećera. Sama žitarica se dugo probavlja, a osećaj sitosti do ručka će sigurno ostati”,  pojasnila je nutricionistkinja. Ona je istakla i da peciva nisu prikladna za doručak.

“Nemojte nasedati na reklame u kojima ljudi započinju jutro kroasanom i šoljom kafe. Razlog je isti – brzi ugljeni hidrat”,  rekla je Divalova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.