Oživite svoje drvene podove: 5 trikova kako da parket zablista kao nov

Podovi od drveta dodaju bezvremensku eleganciju i toplinu svakom domu. Međutim, tokom vremena, svakodnevno habanje može učiniti da izgledaju bez sjaja. Nemojte očajavati i domah zvati profesionalce. Sa pravim načinima čišćenja, možete vratiti sjaj i oživeti svoj parket. Evo pet stručnih saveta da vaši podovi ponovo izgledaju kao novi:

1. Nežna rešenja za čišćenje

Počnite sa blagim sredstvom za čišćenje da biste uklonili površinsku prljavštinu i naslage sa drveta. Pomešajte nekoliko kapi blagog deterdženta za posuđe sa toplom vodom u kanti. Navlažite krpu od mikrovlakana rastvorom, iscedite višak vode i nežno očistite podove. Izbegavajte upotrebu jakih hemikalija ili abrazivnih sredstava za čišćenje, jer mogu oštetiti drvo.

2. Rešenje sirćeta

Za teže mrlje i nakupljanje prljavštine, rastvor sirćeta može učiniti čuda. Pomešajte jednake delove alkoholnog sirćeta i vode u bočici sa raspršivačem. Lagano raspršite rastvor na pod i ostavite da odstoji nekoliko minuta da otkloni prljavštinu. Zatim obrišite vlažnom krpom ili krpom. Sirće je prirodno dezinfekciono sredstvo i pomaže u vraćanju sjaja bez ostavljanja ostataka.

3. „Uradi sam“ rešenje za lakiranje drveta

Komercijalni lakovi za drvo često sadrže hemikalije koje mogu ostaviti lepljiv ostatke ili zatamniti završni sloj tokom vremena. Umesto toga, napravite svoj prirodni lak za drvo koristeći sastojke koje verovatno već imate kod kuće. Pomešajte jedan deo maslinovog ulja sa jednim delom sirćeta u boci sa raspršivačem. Dobro protresite pre upotrebe i lagano prskajte na pod. Obrišite mekom krpom da biste otkrili prelep, prirodan sjaj.

4. Čišćenje parom

Čišćenje parom je efikasan metod za dubinsko čišćenje podova od tvrdog drveta bez potrebe za jakim hemikalijama. Koristite parni mop dizajniran posebno za podove od tvrdog drveta kako biste izbegli prekomernu vlagu, koja može oštetiti drvo. Para pomaže da se otpusti prljavština i prljavština, dok je podloga za krpu upija, ostavljajući vaše podove čistima i dezinficiranim.

5. Profesionalna obrada

Ako su vaši podovi od tvrdog drveta jako izgrebani, udubljeni ili istrošeni, možda je vreme za profesionalnu doradu. Profesionalni posao lakiranja može da ukloni nesavršenosti površine, ponovo nanese zaštitnu završnu obradu i vrati prirodnu lepotu vašim podovima. Iako ova opcija zahteva veću investiciju, ona može značajno produžiti životni vek vaših podova od tvrdog drveta i dati im kao nov izgled.

Jednom kada oživite svoje drvene podove, od suštinske je važnosti da ih pravilno održavate kako bi izgledali najbolje. Evo nekoliko saveta za stalno održavanje:

  • Redovno čistite ili usisavajte da biste uklonili prljavštinu i ostatke koji mogu ogrebati površinu.
  • Koristite jastučiće od filca na nogama nameštaja da biste sprečili ogrebotine i udubljenja.
  • Postavite prostirke ili tepihe u oblastima sa velikim prometom kako biste zaštitili drvo od habanja.
  • Odmah obrišite prosute površine kako biste sprečili oštećenje vode i mrlje.
  • Izbegavajte da nosite cipele sa visokim potpeticama ili bitve na podovima od tvrdog drveta, jer mogu da izazovu ogrebotine.

Uz ove trikove i savete za održavanje, možete udahnuti novi život svojim podovima od tvrdog drveta i uživati u njihovoj bezvremenskoj lepoti godinama koje dolaze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.