U trendu

Pauci nisu razlog: Evo zašto je spavanje sa otvorenim ustima opasno

Možda ste nekada čuli da vam se tokom sna u usta mogu uvući pauci, ali to nažalost nije pravi razlog zašto bismo trebali da držimo zatvorena usta dok spavamo.

Naime, dok spavamo ispuštamo razne zvukove i vibracije od disanja i otkucaja srca do okretanja i pričanja u snu, a sve to signalizuje paukovima da treba da se drže podalje.

Ipak, spavanje s otvorenim ustima može uzrokovati niz zdravstvenih problema. Disanjem na usta možemo uzrokovati više problema. Prema stručnjakinji iz kompanije „Winstons Beds Rebecci Swain“, spavanje s otvorenim ustima može dovesti do lošeg zadaha i hrkanja.

Razlog zašto može uzrokovati loš zadah je taj što disanje na usta utiče na protok pljuvačke što obično održava vaša usta čistima. Takođe, može izazvati hrkanje jer vazduh udari u prednji deo glave grla uzrokujući ogromne vibracije.

Međutim, to nije sve. Istraživači su otkrili da disanje na usta može uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije. Prema studiji koju je objavio „BioMed Research International“, oni koji su disali na usta imali su više naslaga na zubima od onih koji su disali na nos.

Hronično disanje na usta takođe može izazvati „pustoš“ u vašim desnima jer može isušiti oralno tkivo i može dovesti do upale ili iritacije. Na kraju, studija objavljena u „ACTA Otorhinolaryngologica Italica“ takođe je otkrila da postoji veza između disanja na usta i nepravilnog položaja zuba.

Zbog toga, stručnjaci za spavanje preporučuju da stavite jastuk ispod brade kada spavate na boku kako bi vam čeljust bila zatvorena. Međutim, ako to ne pomogne, lekar Rodžer Henderson je jednom prilikom istakao da bi bilo poželjno koristiti fiziološke kapi u spreju te spavati na leđima sa dodatnim jastukom za podupiranje glave, prenosi B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.