Pazite: 13 znakova emocionalnog nasilja u vezi

Da li vas partner ismeva, ignoriše ili kontroliše šta oblačite? Emocionalno nasilje može krišom da se uvuče u vezi i neprimetno vam uništi samopouzdanje i život.

Emocionalni nasilnici su maestralni u tome da vas ubede da je sve vaša krivica, tako da vremenom počnete da se preispitujete i prestanete da verujete svojim instinktima.

Neki znaci emocionalnog nasilja su uočljiviji od drugih, a psiholog Sali Braun je izdvojila nekoliko kojih bi trebalo da se pripazite.

1. Ismevanje
Da li vaša druga polovina voli da priča „smešne“ priče na vaš račun – na primer, koliko ste beznadežni u upravljanju novcem, kako loše vozite, užasno ste ogranizovani, previše se šminkate, blamirate se u društvu…

A kada se usprotivite, svaki put vam prebaci da nemate smisla za humor ili da ste previše osetljivi? I u neko trenutku zaista posumnjate u sebe, zapitate se da li ste „skapirali foru“.

Da se razumemo, jedno su prave šale, a drugo ismevanja pred drugim čiji je cilj nečije ponižavanje. Ako vam je zbog partnerovih „šala“ uvek neprijatno, reč je o ismevanju.

2. Mislite da ste vi krivi
Sve vreme imate neko osećanje krivice i/ili sramote, a zapravo ne znate ni zašto. Takođe, konstantno ste koncentrisani na svoje ponašanje jer ne želite da date partneru razlog da vas kritikuje.

Ali, nekako ga uvek isprovocirate, pa više ni ne znate šta ga/ju je tačno iziritiralo ili razočaralo.

Ironija je u tome da nasilnik može da učini da se osećate loše zbog svog ponašanja. Na primer, napio se jer ste ga vi „uznemirili“, a za njegovo flertovanje sa drugima ste takođe vi krivi jer ste ljubomorni.

3. Odjednom vam treba „zaštita“
Lepo je ako partner brine za vašu bezbednost, ali nije normalno ako uvek insistira da vas on nekud odveze ili vas odnekud doveze, čak i usred bela dana. Neki idu i korak dalje, pa vam traže da se „fotografišete sa tom drugaricom sa kojom pijete kafu“, a sve to pod izgovorom da brinu za vas i ni slučajno vas ne proveravaju.

4. Sprema vam iznenađenje
Ne kažemo da samo emocionalni nasilnici svojim partnerima/partnerkama spremaju iznenađenje. Ono što je karakteristično za nasilnike ove vrste je da, kada pređu granicu i vi počnete da sumnjate u vaš odnos, oni spremaju veliko iznenađenje – izvešće vas na večeru, kupiće vam lep poklon, odvešće vas negde na vikend, pokloniće vam cveće… Glavni problem ostaje nerešen i preko njega se prelazi jer je poenta ovakvog gesta da kupi vaše ćutanje.

5. Manipuliše vama
Postepeno primećujete da partner priča suprotno onome što je ranije govorio ili sumnjate da ne znate baš celu priču o njemu (bivšim vezama, poslednjem poslu…).

Može da se desi čak i da poriče da je rekao/uradio nešto čega se jasno sećate, ali to poriče toliko ubedljivo da počinjete da sumnjate u sebe.

Smisao ovakve manipulacije je da počnete da sumnjate u svoje mentalno zdravlje.

6. Obeshrabruje vas
Došli ste kući tako uzbuđeni jer vam se pružila prilika za novi posao koji ste toliko dugo čekali. Ali, vaš partner vas je odmah „zalio hladnom vodom“ i raspršio vaše snove govoreći vam da je to lša ideja.

Zbog toga postepeno prestajete da mu govorite o svojim idejama i uspesima jer znate da sigurno nećete dobiti pozitivnu reakciju.

7. Umesto komplimenata – kritika
Kada ste se upoznali, oborilo vas je s nogu to što je primećivao sve na vama i stalno vam upućivao komplimente. Sada ste već i zaboravili šta to beše kompliment, a umesto toga čujete samo kritike kako vam majica loše stoji, ugojili ste se, a i kosa vam izgleda užasno.

Ako se usprotivite, odgovor je jasan – vi ste previše osetljivi.

8. Nema empatije
Pričate partneru o situaciji s posla, a on vam kaže da preterujete. „Dozvoljeno“ vam je svega par minuta da kažete šta vas muči, ali onda se od vas očekuje da jednostavno pređete preko toga, kako biste mogli da se posvetite partnerovim željama i potrebama.

9. Uvek grešite
Bez obzira na to da li je reč o nečemu što ste rekli pre šest meseci, ako mu niste rekli nešto za šta on veruje da treba da zna ili ste ga na bilo koji način „izneverili“, vaš emocionalni nasilnik će vas stalno podsećati na „zločin“ koji ste počinili.

10. Finansijska kontrola
Klasična taktika emocionalnog nasilnika je da vas kontroliše i finansijski. Neki od njih to čine tako da ni ne primetite – prvo vam daju savete u vezi sa finansijama koji vam možda čak i pomognu.

Ubrzo, počinje pritisak da „pažljivo raspolažete novcem“, pa onda svađa svaki put kada na nešto potrošite novac. Sa druge strane, partner vas ne obaveštava pre nego što potroši novac, ali će svaki put navesti milion razloga zašto sada ne možete sebi da priuštite kurs, kupite novu odeću…

11. Ljudi misle da ste se promenili
Oni koji vas poznaju i vole primećuju da ste tihi u poslednje vreme, kao da vi niste vi. Pitaju se zašto gotovo da ne izlazite iz kuće i otkud to da ste drastično promenili stil oblačenja. A vama je teško da im date objašnjenje…

12. Jedva čekate da budete sami
Primetili ste da vam se raspoloženje naglo poboljša kada ostanete sami jer, kada partner nije tu, osećate da vam je pao teret sa leđa.

13. Demonstrira moć
Dešava se da se emocionalni nasilnici od partnera povuku na neko vreme – ne moraju nigde da odu fizički, ponekad samo izbegavaju kontakt očima i ne razgovaraju. Pritom, ne kažu u čemu je problem, ali ponašanjem vam stavljaju do znanja da ste nekako vi krivi za to.

Kada ih to prođe, reći će da im je „samo trebalo malo prostora“ jer oni ne moraju vama ništa da objašnjavaju.

Nije lako izaći iz ovakve veze, ali prvi korak ka tome je da shvatite da ste žrtva emocionalnog nasilja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.