U trendu

Pazite sa kim se družite: Otkrijte razlike između toksičnih i dobrih prijatelja

Prijateljstva su kao skriveno blago našeg života koje može doneti radost, podršku i nezaboravne trenutke. Uz pomoć stručnjaka otkrivamo prave razlike između toksičnih i dobrih prijatelja.

Prijatelji su važan deo života i neophodno je prepoznati razliku između toksičnih i dobrih prijatelja. Opisane razlike su dragoceni plan za procenu vaših prijateljstava i donošenje informisanih odluka o tome koga želite da zadržite u svom životu. Okruženje dobrim prijateljima koji vas podižu i podržavaju je ključno za negovanje zdravijeg, srećnijeg i ispunjenijeg društvenog kruga, piše Citymagazine.si.

U nastavku pogledajte kojih su to osam ključnih aspekata koji otkrivaju pravu prirodu veza među prijateljima, od načina na koji vas podržavaju do načina na koji rešavaju konflikt.

1. Kako vas podržavaju

Dobar prijatelj: Dobar prijatelj je solidan izvor podrške. Oni aktivno slušaju vaše brige, nude saosećajne savete i tu su za vas kroz životne uspone i padove. Oni slave vaše uspehe i pružaju rame na koje se možete osloniti u trenucima potrebe.

Toksičan prijatelj: Toksični prijatelji se mogu pretvarati da vas podržavaju, ali su često više zabrinuti za svoje potrebe i želje. Oni mogu potceniti vaša dostignuća ili, što je još gore, sabotirati ih. Njihova podrška može biti uslovna i nedosledna, ostavljajući vas da se osećate neispunjeno.

2. Ko pravi planove

Dobar prijatelj: Dobri prijatelji preuzimaju inicijativu da planiraju. Oni su uzbuđeni što provode vreme sa vama i aktivno učestvuju u organizovanju putovanja, sastanaka ili jednostavno ćaskanja uz kafu. Oni cene vaše prisustvo u njihovim životima.

Toksičan prijatelj: Toksični prijatelji obično su pasivni kada je u pitanju planiranje. Možda očekuju od vas da obavite sav posao, zbog čega se možete osećati necenjenim ili uzetim zdravo za gotovo. Njihov nedostatak truda može na kraju da ugrozi prijateljstvo.

3. Kako reaguju na razočarenje ili odbijanje

Dobar prijatelj: Dobar prijatelj razume da su razočaranje i odbacivanje deo života. Oni nude rame za slušanje, utehu i ohrabrenje kada stvari ne idu kako treba. Oni poštuju vaša osećanja i nikada ne osuđuju.

Toksičan prijatelj: Toksični prijatelji mogu omalovažiti vaša osećanja ili iskoristiti razočarenje kao priliku da kažu: „Rekao sam ti.“ Možda nisu istinski saosećajni i možda čak uživaju u vašoj nesreći. Takvo ponašanje može biti emocionalno iscrpljujuće.

4. Kako reaguju na dobre vesti

Dobar prijatelj: Kada sa dobrim prijateljem podelite dobre vesti, on iskreno slavi vaša dostignuća. Nude vam čestitke, ohrabrenje i želju da čujete više o svom uspehu.

Toksičan prijatelj: Toksični prijatelji možda neće pozitivno reagovati na vaše dobre vesti. Oni mogu umanjiti vaša dostignuća, pomeriti fokus nazad na sebe ili pokazati ljubomoru. Njihove reakcije mogu učiniti da nerado podelite svoje radosti sa njima.

5. Kako se osećate nakon što ste proveli vreme sa njima

Dobar prijatelj: Provođenje vremena sa dobrim prijateljem čini da se osećate podignuto, pozitivno i cenjeno. Vaša energija je napunjena i radujete se sledećoj interakciji.

Toksičan prijatelj: Provođenje vremena sa toksičnim prijateljima može vas ostaviti iscrpljenim, anksioznim ili čak uznemirenim. Možda dovodite u pitanje svoju samopoštovanje i pitate se zašto održavate prijateljstvo uprkos negativnom uticaju.

6. Kako se nose sa granicama

Dobar prijatelj: Dobar prijatelj poštuje vaše granice i lični prostor. Oni shvataju da je neophodno imati individualne interese i prioritete van prijateljstva.

Toksičan prijatelj: Toksični prijatelji možda ne poštuju vaše granice, ostavljajući vas ugušenim i preplavljenim njihovim problemima. Oni mogu ometati vaš lični život i zahtevati stalnu pažnju i izazvati nepotreban stres.

7. Kako rešavaju sukobe

Dobar prijatelj: Sukob je neizbežan u svakoj vezi. Dobar prijatelj otvoreno i pošteno rešava probleme i nastoji da pronađe obostrano korisna rešenja. Oni cene prijateljstvo dovoljno da rešavaju nesuglasice.

Toksični prijatelji: Toksični prijatelji često eskaliraju sukobe, čineći ih važnijim nego što bi trebalo da budu. Mogu da pribegnu manipulaciji, pasivnoj agresivnosti ili čak omalovažavanju toga, što može narušiti poverenje i međusobno poštovanje.

8. Ako im možete verovati

Dobar prijatelj: Poverenje je temelj svakog jakog prijateljstva. Dobri prijatelji su pouzdani, pošteni i pouzdani. Čuvaju vaše tajne, ispunjavaju obaveze i čuvaju vam leđa kada su vam najpotrebnije.

Toksičan prijatelj: Poverenje toksičnom prijatelju može biti izazov. Mogu vas ogovarati, narušiti vaše poverenje ili manipulisati situacijama u svoju korist. Ova povreda poverenja može imati dugotrajne posledice po vaše prijateljstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar