U trendu

Pažnja: Ova bolest postaje ozbiljna pretnja za balkanske zemlje

Pojava afričke kuge svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji u ovoj godini predstavlja ozbiljnu i neposrednu pretnju za zemlje Balkana, koje nikada nisu bile izložene toj bolesti, poručuju iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

„Balkan nikada nije bio izložen afričkoj svinjskoj kugi, što znači da vlade, farmeri i lovci imaju malo informacija i tehničkog znanja o toj bolesti“, kaže Danijela Manđone iz FAO.

Ta bolest se poslednjih godina postepeno proširila, zbog čega je neophodno smanjenje rizika od upada divljih svinja, ali i bolje pripreme za brzo otkrivanje i kontrolu afričke svinjske kuge u balkanskim zemljama, navodi FAO, koja je danas u Beogradu zatvorila svoju četvorodnevnu radionicu.

„Virus se može brzo širiti zbog relativno guste populacije divljih svinja. Veća svest, poboljšana biološka sigurnost i spremnost su od ključnog značaja za sprečavanje ulaska ove bolesti u region i minimiziranje njenih negativnih uticaja na život u ruralnim područjima, lanac vrednosti svinja i trgovinu“, izjavio je Danijel Beltran-Alkrudo iz FAO.

U tom cilju, FAO je pokrenuo vanredni projekat pod nazivom „Hitna priprema zemalja Balkana za afričku kugu svinja“, s ciljem definisanja strategije prevencije i kontrole u regionu, navodi se u saopstenju te organizacije.

Afrička kuga svinja je virusna hemoragijska bolest koja ubija i do 100 posto zaraženih životinja, kako domaćih, tako i divljih svinja. Ne predstavlja nikakav rizik za ljudsko zdravlje, ali ima potencijal da uništi život u ruralnim područjima i ugrozi bezbednost hrane i trgovinu u pogođenim regionima.

Radionica je okupila međunarodne stručnjake, kao i više od 25 učesnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Mađarske i Rumunije.

Učesnici su predstavnici veterinarskih i šumarskih agencija, kao i lovačkih udruženja i nevladinih organizacija koje rade u sektoru uzgoja svinja.

Za bolest poput afričke kuge svinja, koordinacija među svim ovim institucijama je, smatraju u FAO, od ključnog značaja.

Na radionici su bili prisutni i predstavnici Evropske agencije za bezbednost hrane i Svetske organizacije za zdravlje životinja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.