U trendu

Pet aktivnosti kojima možete mozak da održite mladim i zdravim

Prema kognitivnoj neuronaučnici dr. Kerolajn Lif, mozak je jedini organ u telu koji postaje sve bolji s godinama, ali potrebno ga je vežbati. Evo pet aktivnosti koje ona preporučuje za očuvanje mladosti mozga.

1. Čitajte

Čitanje je uopšteno neverovatan način za vježbanje uma i kreativnog razmišljanja. Ali, možete imati još dodatnih prednosti ako obratite pažnju na to kako čitate.

– Moraćete da čitate s entuzijazmom, konzumirate i uživate ​​u rečima. Umesto da bez entuzijazma pročitate nekoliko stranica pre nego što odete u krevet jer ste čuli da je to dobro za vas, dopustite umu da uđe u drugi svet. To stvara odličan protok krvi u mozgu i aktivira ravnotežu frekvencija u mozgu koje mogu da podstaknu zdravu neuroplastičnost – objašnjava dr. Lif.

2. Rešavajte složene zagonetke s drugima

Dobra zagonetka podstiče gama aktivnost u mozgu što je izvrsno za kreativnost i održavanje mozga mladim, kaže Lif. Ipak, nisu samo zagonetke te koje mogu da podstaknu aktivnost mozga. Prošle jeseni, psihijatar i stručnjak za poremećaje mozga Danijel Amen rekao je da je stolni tenis najbolja igra za mozak.

3. Šetanje i sanjarenje

Lif kaže da će šetanje i sanjarenje uključiti 200 različitih delova mozga na kreativan i podsticajan način koji može pomoći u održavanju mozga mladim.

4. Promenite način na koji slušate muziku

Da, nešto tako jednostavno kao što je slušanje muzike može poboljšati mozak. Dr. Lif kaže da slušanje muzike, dopuštajući joj da vas ‘ponese’, može imati regenerišući efekat na ukupni protok energije u mozgu.

5.  Posmatrajte sebe i svoj uticaj na druge

To će uključiti različite frekvencije mozga, naročito alfa frekvenciju, kaže dr. Lif. To vam može pomoći u identifikovanju toksičnih obrazaca koji su vam potrebni za detoksikaciju, što zaista može uticati na starost i zdravlje mozga, piše PureWow

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.