U trendu

Pet načina da odmah prepoznate patološkog lažova

Kako prepoznati da imate posla sa patološkim lažovom? Ljudi na početku nove veze često brzo odbacuju mogućnost da su u vezi sa partnerom koji je dvoličan. Ali ako to uzmete u obzir, možete uočiti znakove koji vam govore da ste u vezi sa lažovom.

1. Previše je dobro da bi bio istinito

Patološki lažovi često bombarduju svoje partnere intenzivnim ispoljavanjem naklonosti, raskošnim poklonima, putovanjima, prenosi HuffPost.

„Znaci da imate posla sa lažovom mogu polako da se uvuku u vašu svest jer ta osoba u početku može reći lepe, uzbudljive stvari da bi vas privukla“, rekla je Debra Kembel, psiholog.

„Postoji deo vas koji želi da to bude istina; neko vreme ste zaslepljeni, rekla je.

2. Nemoguće je znati istinu o onome što su vam rekli

Patološki lažovi skoro uvek imaju sjajne biografije. Sve je to veoma impresivno i preteško za potvrditi, pošto nikada niste sreli nijednog od njihovih prijatelja sa fakulteta ili njihove roditelje.

„Čujete priče, ali ne vidite stvarne veze, a možda čak i izbegavaju da ih pitaju o njima ili drugim detaljima iz njihove prošlosti“, rekla je Ketrin Smerling, psihoterapeut. „Takođe mogu da tvrde da više ne razgovaraju sa svojom porodicom, što je pomalo sumnjivo.

Na kraju shvatite da su njihove priče prožete detaljima koji se ne slažu.

3. Nešto nije u redu

Kada se setite šta vam je partner rekao, da li se osećate neverovatno loše? Ponekad se bukvalno osećamo loše kada nešto nije u redu u našem privatnom životu, rekla je Erin Paš, bračna i porodična terapeutkinja. U ovakvim slučajevima, trebalo bi da verujete svom stomaku.

„Naše telo nam sve vreme šalje signale opasnosti i bezbednosti, a obično počinje u stomaku. Naši centri za empatiju ne mogu da rade kada neko laže i to se pokazuje kao mučnina, loše varenje i druga neprijatna osećanja u stomaku“, rekla je ona.

4. Zauzimaju odbrambeni stav

Patološki lažovi imaju tendenciju da žive u svetu mašte koji su sami stvorili. Njihove izmišljene priče doživljavaju se kao stvarnost, pa kada ih suočite sa njihovim neistinama, uzdrmaćete njihov svet. Oni imaju tendenciju da reaguju defanzivno, nasilno i poricajući, i napadaju vas, rekla je Šeri Majers, bračna i porodična terapeutkinja.

„Oni prebacuju krivicu na pojedinca koji ih ispituje“, dodala je Majers, a prenosi N1.

5. Kada ih uhvatite u laži, odbacuju vaša osećanja

Ako kažete koliko vas je laganje povredilo, patološki lažovi reaguju bez emocija: retko postoji kajanje ili bilo kakva vrsta priznanja.

Partner koji odbacuje ili čak prezire način na koji njegovo ponašanje utiče na vas je znak da ste u vezi sa patološkim lažovom, rekla je psihoterapeutkinja Marni Fojerman.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.