U trendu

Pijete crnu kafu? Evo kako sve pozitivno utiče na vaše zdravlje

Kafa je napitak bez koje mnogi ne mogu da zamisle početak dana. Ako pijete crnu kafu, bez mleka, šećera i šlaga, onda ste u manjini, ali ispijanje takve kafe ima neke prednosti, kao i nedostatke.

„Osim što vam pomaže da se ujutro razbudite, crna kafa ima nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, raka, bolesti jetre i bolesti srca“, kaže za Eat This dijetetičarka Lisa Endruz.

Evo na koje sve načine može pomoći ispijanje crne kafe.

Pomaže da redovno obavljamo veliku nuždu

Za one s probavnim problemima, crna kafa mogla bi biti spas.

„Kafa može pomoći u održavanju zdravlja vašeg gastrointestinalnog trakta stvaranjem zdravog crevnog mikrobioma“, kaže Endruz.

Prema istraživanjima, neka jedinjenja u kafi pomažu u stimulaciji proizvodnje želudačne kiseline koja pomaže u kretanju hrane kroz creva i održavanju redovne stolice.

Pomaže u prevenciji nekih bolesti

Kao što je već spomenuto, crna kafa može biti efikasna u smanjenju rizika od bolesti poput dijabetesa tipa 2, raka, bolesti jetre i bolesti srca.

„Kafa sadrži nekoliko bioaktivnih materija kao što su fenolna jedinjenja, alkaloidi, diterpeni i drugi metaboliti koji mogu pomoći u prevenciji bolesti“, ističe Endruz.

Studija iz časopisa AHA Journal Circulation: Heart Failure koja je analizirala Framingham Heart Study, pokazala je da se rizik od zatajenja srca tokom vremena smanjio između 5 i 12 posto kod osoba koje su svaki dan konzumirale crnu kafu u poređenju s onima koji nisu pili kafu.

Može pomoći mentalnom zdravlju

Za one s anksioznošću, crna kafa verovatno nije najbolja ideja jer kofein može da podstakne veću nervozu. Međutim, za druge probleme mentalnog zdravlja i kognitivna oštećenja, ovaj topli napitak može biti od pomoći.

Studija iz časopisa Molecular Psychology pokazala je da redovno ispijanje kafe „poboljšava koncentraciju i motoričku kontrolu i budnost stvaranjem promena u mozgu“.

Endruz potvrđuje potencijalne neurološke prednosti ispijanja crne kafe: „Utvrđeno je da smanjuje rizik od demencije, depresije i suicida.“

To ne znači da će ispijanje kafe eliminisati simptome depresije, ali može biti još jedan mehanizam za suočavanje s ovim stanjem.

Prekomerni unos crne kafe povećava rizik od nesanice

Verovatno je svima poznato da previše kafe može povećati šanse za nesanicu. Prema Sleep Foundationu, prekomerni unos kofeina može dovesti do simptoma nesanice ili pogoršati postojeću nesanicu.

„Konzumiranje kofeina da ostanete budni noću može dovesti do nesanice, teskobe, čestih noćnih buđenja i sveukupno lošijeg kvaliteta sna“, navode stručnjaci i savetuju da šoljicu kafe pijete samo ujutro kako bi kofein nestao iz organizma dok dođe vreme za spavanje.

Crna kafa može pogoršati refluks kiseline

Refluks kiseline nastaje kada se sadržaj želuca vrati u jednjak, što uzrokuje peckanje u grlu i/ili grudima, odnosno osećaj poznatiji kao žgaravica. Prema klinici Klivlend, ispijanje kafe s kofeinom povećava količinu kiseline koja se već nalazi u želucu.

Korisna je kada se pije pre treninga

Dijetetičarka Briana Vuds kaže da kafa može pomoći da efikasnije trenirate. Prema The International Society of Sports Nutrition (ISSN), pokazalo se da kofein poboljšava izvedbu vežbanja kod sportista i rekreativaca. Vuds napominje da šoljicu kafe popijete otprilike sat vremena pre treninga.

Pomaže da budemo fokusiraniji

Kafa sadrži preko 1000 jedinjena, uključujući fenole i hlorogene kiseline, koji su proučavani zbog njihovih efekata na koncentraciju, piše časopis Nutrients. To znači da bi vam šoljica ovog toplog napitka mogla pomoći da budete koncentrisaniji i jasnije razmišljate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar