U trendu

Platonska veza s kolegom ili koleginicom (1)

Moguće je da vas je naslov zbunio, i da ste se upitali o čemu se radi – odnos je ili platonski, ili je u pitanju veza. Međutim, prema nedavnim istraživanjima, sve su češći odnosi s kolegama suprotnog pola koji jesu platonski, ali po mnogo čemu liče na vezu.
Prema stručnjacima, sedam je mogućih znakova da s kolegom ili koleginicom imate ovakvu „platonsku vezu“. To su: od tog jednog kolege ili koleginice zavisite po pitanju nabavke kancelarijskih potrepština, obroka (sendviči, pecivo i slično) i aspirina; postoje neke šale koje samo vas dvoje razumete; s tim kolegom ili koleginicom možete biti brutalno iskreni kada se o izgledu ili (ne)higijeni radi (nije vam nikakav problem da jedno drugom ukažete na raščupanu kosu ili spušten rajsferšlus); kad se nešto krupno desi na poslu, toj osobi ćete se prvo obratiti radi razmatranja novonastale situacije; kad treba da se kupi hrana ili naruči kafa, ta osoba tačno zna šta da poruči za vas i vi tačno znate šta da naručite za nju; vi i ta osoba jedno drugom završavate rečenice; ta osoba zna o vašem privatnom životu skoro isto onoliko koliko i vaš najbolji prijatelj/prijateljica ili vaš bračni partner/partnerka. Nije neophodno da svih sedam uslova bude ispunjeno, ali ako se prepoznate u većini navedenih stavki, onda i vi imate ovakvu „platonsku vezu“.
Ovakav odnos nije neverstvo, i može imati mnogo pozitivnih strana. Ta osoba vam je prijatelj koji vam pruža emocionalnu podršku u toku stresnih situacija na poslu. Veoma je čest slučaj da se kolege koje su u „platonskoj vezi“ odlično dopunjuju kao poslovni saradnici, što ih čini veoma efikasnim na poslu. I još, imate „saučesnika“ ili „saučesnicu“ za ogovaranje ili već neki način (ne seks, u ovakvom odnosu nema seksa) za izbacivanje na poslu nakupljenih frustracija.
Sutra pročitajte o mogućim negativnim aspektima ovakvog odnosa, kao i o tome kako da vam taj odnos ne naruši odnose s ostalim kolegama, partnerom ili partnerkom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.