Platonska veza s kolegom ili koleginicom (2)

U poslednje vreme je sve češće primećena takozvana platonska veza između kolega suprotnog pola, odnos u kome nema seksa, ali po mnogim aspektima liči na vezu. Juče smo pisali o tome kako prepoznati takav odnos i koje su mu dobre strane, a danas pišemo o mogućim negativnim stranama i o tome kako ih izbeći.
Ovakva vrsta odnosa između vas i vašeg kolege ili koleginice može sa strane, od ostalih kolega, biti viđena kao neka vrsta „klike“ i, ako do toga dođe, može dovesti do ličnih ili profesionalnih sukoba. Ako ova „platonska veza“ bude narušena, to može povrediti vas, vašeg kolegu ili koleginicu i narušiti profesionalne odnose u čitavom timu u kome radite. A ako s tim kolegom ili koleginicom postanete emotivno previše bliski, to vam može ugroziti vezu s partnerom ili partnerkom.
Da li je navedene negativne aspekte moguće izbeći? Stopostotnih garancija nema, ali postoje stvari koje možete učiniti. Da se ostale kolege ne bi osećale isključeno, kao da ste vas dvoje nešto ekskluzivno (što će kasnije „pokupiti sve poene“ za uspešno obavljen posao), ako ceo tim radi na nekom projektu, potrudite se da s pažnjom saslušate svačije mišljenje i ideje. S kolegom ili koleginicom s kojima ste u „platonskoj vezi“ postavite jasne granice koliko ćete bliski biti i, još važnije, poštujte te granice (oboje, naravno). Ako se u odnosu pojave neke neprijatnosti ili postanete previše bliski da biste se osećali lagodno, jasno stavite do znanja da vam je potreban prostor za disanje. I, ako vam privatan ili poslovni život postanu komplikovani ili tegobni, nemojte tog kolegu ili koleginicu uvlačiti u detalje, vaš odnos treba da bude nešto lagano, u čemu se osećate lagodno, a ne nešto što bi vas emotivno dodatno zaokupilo. Toj osobi možete reći da nekog smatrate kretenom ili da vas je neko baš iznervirao, i ona će se složiti s vama i podržati vas, i pokušati da vas nasmeje i razvedri, ali joj nećete plakati na ramenu (a ni ona vama), inače rizikujete dodatne komplikacije koje nikome ništa dobro neće doneti.

1 komentar
  1. Danica Jovanović

    Dobar tekst. Korisno bi ga bilo detaljnije obraditi.

Napišite komentar