U trendu

Pogledajte koliko iznosi prosečna penzija u Nemačkoj

Prosečna penzija u Nemačkoj značajno je porasla od 2010. godine, i to za skoro 500 evra bruto, pokazuju podaci nemačkog Fonda za penzijsko osiguranje.

Tako je nemački građanin koji je prošle godine otišao u penziju s 35 godina staža u proseku je dobio 1.522 evra bruto, ne računajući odbitke (osiguranje za bolovanje i negu), piše Fenix magazin.

To je skoro 500 evra više nego 2010. godine kada je prosečna starosna penzija iznosila 1.062 evra bruto.

Glavni razlog za to povećanje je relativno visoko usklađivanje penzija poslednjih godina, rekao je agenciji dpa portparol fonda uoči sastanka njegovih predstavnika u sredu.

“Ovaj pozitivan razvoj takođe pokazuje snagu zakonskog penzionog osiguranja kao centralnog stuba osiguranja za starost“, rekao je sadašnji predsednik skupštine fonda Rüdiger Herrmann.

Bundesrat, dom nemačkog parlamenta u kojem su zastupljene savezne zemlje, tek je prošlog petka odobrio godišnje povećanje penzija. Od 1. jula na zapadu Nemačke starosna penzija biće povećana za 4,39 posto, a na istoku za 5,86 posto.

Predsednica Njemačkog fonda za penzijsko osiguranje Gundula Rosbach podsetila je da su od 2010. penzije na Zapadu porasle za više od 32 posto, a na Istoku za više od 47 posto. Inflacija je u tom razdoblju, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosila oko 25 posto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar